Олександр Сич: «Європа сьогодні переживає «ренесанс націоналізму»

«Коли мене намагаються переконати, що націоналізм – це щось погане і притаманне виключно маргінальним народам, я завжди відповідаю, що націоналізм зародився саме в Європі й сьогодні ця ідеологія загалом притаманна Європі. До націоналізму сьогодні повертається й Україна», – саме так під час зустрічі з громадськістю Чернігова Олександр Сич охарактеризував сучасні політичні процеси, що розгортаються в європейських державах.

На думку народного депутата України від ВО «Свобода» Олександра Сича, кожна нація володіє власними механізмами самозахисту. Одним із таких механізмів власне і є ідеологія націоналізму. З цієї причини, і це закономірно, націоналізм органічно присутній не лише в нових європейських державах, адже кожна національна держава не може розбудовуватися без допомоги націоналізму як потужного інструменту, але й у багатьох усталених демократіях Старого Світу.

«Принципом європейського державного будівництва, сформованим ще у ХІІІ-ХІХ ст., є незаперечне право кожної нації, яка мешкає на своїй історичній території, задля самозбереження та забезпечення перспективи власного розвитку на таку форму самоорганізації як держава», – відзначає Олександр Сич.

За словами свободівця, після розпаду СРСР та краху комуністичної системи націоналізм набув нового витка розвитку у всіх європейських державах. Зокрема, такі держави як Польща, Румунія, Угорщина, Сербія, вирвавшись  від соціалістичного гетто, сьогодні саме за допомогою націоналістичних постулатів доволі успішно розбудовують національні основи власної самості.

«Нам же противники національних основ розбудови Української держави наполегливо твердять, що націоналізм – це маргінальне явище. Втім, націоналізм появився як  політичний продукт у Європі наприкінці ХІІІ- у середині ХІХ ст. Більше того, Європа наразі, на моє глибоке переконання, переживає своєрідний «ренесанс націоналізму». Європа повертається до національних витоків. Органічним цей процес є і для України», – стверджує Олександр Сич.

Свободівець підкреслив, що Україна не може в черговий раз дозволити зіпхнути себе на маргінес цивілізаційного розвитку. 

«Якщо ми в силу історичних обставин на цей маргінес свого часу були зіпхнуті, а тепер повернулися до стопового шляху цивілізації і маємо можливість розбудовувати власну національну державу, то якщо нас знову зіпхнуть, ми можемо назад вже більше ніколи не повернутися. Ми можемо просто зникнути як нація», – резюмував Олександр Сич. 

Леся, 15.05.2013 15:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини