Олександр Сич: «Руйнування пам’ятників в Україні – вияв загострення боротьби комуністичного минулого з національною перспективою»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода» Олександра Сича, масове пошкодження пам’ятників як національним героям, так і совєцьким ідолам, що спостерігається в Україні, демонструє боротьбу між старим комуністичним минулим і рухом нації до перспективи.

«Масове пошкодження пам’ятників як національним героям, так і совєцьким ідолам – є черговим загостренням в українському суспільстві етапу боротьби між віджилою категорією політики, ідеології, маю на увазі комуністичної, із тим новим, що наступає. Отже, це боротьба у сфері свідомості, це боротьба у сфері символіки. Бо пам’ятники, знаки – це символи, а символи важливі тим, що вони діють навіть не стільки на свідомість, як на підсвідомість», – заявив Олександр Сич.

«І, скажімо, якщо сьогодні є намагання з боку націоналістичних сил позбутися з української землі символіки старої імперської системи, тих колоніальних пам’ятників, якими колишня імперія практично «мітила», як хижак у тваринному світі, завойовану територію, то та система, яка скоріше живе у свідомості і підсвідомості старого покоління і сповідників тієї старої імперської, комуністичної ідеології, конвульсивно хапається за своє, намагається зберегти себе при житті. Тому намагаються давати відповідь і нищать, власне, пам’ятники – ті, які символізують національну ідентичність, боротьбу української нації за визволення і рух до перспективи. Це просто чергове загострення боротьби між перспективою і ретроспективою», – наголосив свободівець.

За словами Олександра Сича, руйнування пам’ятників провідникам ОУН-УПА із значною вірогідністю є спланованою акцією.

«Це вже питання до українських правоохоронних органів – щоб вони адекватно на це реагували, захищаючи символіку української нації і держави», – підкреслив Олександр Сич.

На думку народного депутата України, акти вандалізму, швидше за все, здійснюють не місцеві, а приїжджі.

«Якщо це справді так, то для правоохоронних органів не повинно бути складністю їх вирахувати і належним чином покарати», – зауважив Олександр Сич.

«Зрештою, якщо правоохоронні органи зауважили якийсь спільний почерк у нищенні цих пам’ятників, то на тих пам'ятниках і символах, які залишилися неушкодженими, можна зробити засідки і зловити зловмисників», – додав свободівець.

Леся, 11.04.2013 12:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини