Олександр Сич: «Затягування із призначенням виборів у Києві є символічним наслідком цілеспрямованого знищення місцевого самоврядування»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода» Олександра Сича, вперте нехтування чинним режимом вирішення питання призначення виборів у столиці лише зайвий раз засвідчує бутафорний стан демократії в державі й прагнення її очільників до монополізації влади.

«Сьогодні в Україні цілеспрямовано знищується місцеве самоврядування. Непризначення виборів у м. Києві лише підтверджує існуючий стан справ. Це – черговий удар по місцевому самоврядуванню», – вважає Олександр Сич.

За словами свободівця, суспільство стає свідком так званої «соціальної шизофренії», коли на словах широко декларується курс на євроінтеграцію, а насправді відбувається перманентний рух із оберненою назад головою.

«Європейська хартія місцевого самоврядування однозначно визначає, що розвинуте місцеве самоврядування є пріоритетом і водночас лакмусовим папірцем демократичного розвитку країни. Якщо ж у нас ця демократія цілеспрямовано нищиться, свідченням чого стали, зокрема, і нещодавній «виїзний шабаш» на Банковій, і затягування із призначенням виборів у Києві, про жодний цивілізований демократичний поступ вести мову не доводиться», – відзначає народний депутат України.

З точки зору Олександра Сича, розвинуте місцеве самоврядування апріорі неможливе без виконавчих органів, без надання місцевим громадам усіх необхідних повноважень щодо розпорядження комунальною власністю, землею, ресурсами тощо. В чинних реаліях обласна рада приймає рішення, які згідно законодавства повинен виконувати непідвладний їй орган – обласна державна адміністрація – інституція, що по вертикалі прямо підпорядкована Кабінету міністрів та Президенту України. Відтак, якщо позиція обласної ради щодо актуальних сьогодні соціальних, освітніх, культурних,  національних, а чи будь-яких інших проблемних питань не збігається із позицією існуючої влади, таке рішення ніколи не буде виконано.

«Усе це – бутафорія. Бутафорне ж місцеве самоврядування робить бутафорною і усю демократію. Тому, якщо ми сьогодні ведемо мову про інтеграцію до Європейського Союзу, то перш за все розвиваймо місцеве самоврядування, починаючи або з місцевої громади і до Києва, або з Києва і до місцевої громади. Лише тоді громадськість буде безпосередньо брати участь в управлінні справами, а, отже, й відповідати за те, що робить», – переконаний Олександр Сич.

Леся, 18.04.2013 16:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини