Олександр Сич: «Основу державно-церковних партнерських взаємин слід закладати на рівні місцевих громад»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода» Олександра Сича, для налагодження державно-церковних партнерських відносин важливо насамперед вибудувати стратегічну висхідну піраміду співпраці церков із органами влади, починаючи від органів місцевого самоврядування.

Таку точку зору свободівець висловив під час спільної зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) із керівництвом і членами Комітету культури і духовності та Комітету науки і освіти Верховної Ради України.

Зустріч, що вперше проходила у такому розширеному форматі, відбулась напередодні в залі засідань парламентських комітетів.

Виступаючи перед учасниками засідання, Олександр Сич підкреслив важливість діалогу влади з церковними інституціями, зауваживши при цьому, що Церква хоч і є згідно закону офіційно відділеною від держави, втім у існуючих реаліях виконує цілий ряд функцій, які б за нормальних соціально-економічних умов мала б виконувати саме державна влада. Це, зокрема, і опіка над знедоленими, і виховання підростаючого покоління, проведення різноманітних духовно-мистецьких фестивалів тощо.

«І Церква, і влада повинні служити суспільству. У питанні ж взаємодії важливо насамперед вибудувати стратегічну висхідну піраміду співпраці церков із органами влади, починаючи від органів місцевого самоврядування», – відзначив Олександр Сич.

За словами народного депутата України, це у свою чергу забезпечить надійну стратегічну основу доброзичливих, партнерських взаємин між церквою і органами публічної влади не лише на місцевому, а й на загальнодержавному рівні.

Прикладом цього, як зауважив свободівець, може служити, зокрема, і набутий ним досвід під час нещодавнього перебування на посаді голови Івано-Франківської обласної ради.

Олександр Сич висловив переконання, що саме завдяки позитивній взаємодії депутатського корпусу із представниками духовенства та відповідними громадськими інституціями обласній раді у 2011 році вдалося прийняти регіональну цільову програму «Духовне життя», метою якої власне і стало впорядкування владно-церковних взаємовідносин на Прикарпатті, розвиток духовності суспільства та впровадження в суспільну свідомість загальнолюдських моральних цінностей.

«Реалізація програми свідчить про її чималу ефективність. Водночас, поширення та примноження схожих практик дозволило б трансформувати їх у масштабах всієї країни, припіднісши на якісно новий рівень характер партнерської взаємодії Церкви та держави в цілому», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 12.04.2013 13:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини