Олександр Сич: «Здобуття вищої освіти є фінансово недосяжним для більшості українців»

Народний депутат України від ВО «Свобода», перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич ініціював проведення парламентських слухань щодо забезпечення конституційних гарантій громадян на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні з метою усунення існуючих диспропорцій між платою за навчання у вищих навчальних закладах та матеріальною забезпеченістю населення.

Як відзначив Олександр Сич, стаття 53 Конституції України визначає безумовне право кожного громадянина на здобуття освіти. При цьому, Основний Закон чітко обумовлює, що держава забезпечує доступність і безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах.

Разом з тим, за словами свободівця, в сучасних українських реаліях ані доступність вищої освіти, ані конституційна гарантія реалізації права на освіту на принципах рівності в нашій державі належно не забезпечуються.

Існуючу дихотомію народний депутат України обгрунтував під час останнього засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, що відбулося 3 квітня 2013 року.

«Наразі у вищих навчальних закладах державної та комунальної форм власності встановлено плату за навчання, яка у співвідношенні із середньою, а тим паче із мінімальною заробітною платою в Україні є недосяжною для більшості українців», – наголосив Олександр Сич.

Свободівець повідомив, що згідно із статистичними даними Державної служби статистики України у 2012 році середня заробітна плата в Україні становила 3031 грн. Однак, поряд із тією обставиною, що за даними статистики ООН 78% людей в Україні перебувають за межею бідності, рівень забезпеченості населення при встановленні вартості платних послуг ВНЗ не враховується взагалі.

Так, середня вартість навчання у найрейтиговіших вищих навчальних закладах України державної форми власності на рік складає:

-          Національний університет «Києво-Могилянська академія» – 20,228 грн.;

-          Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 17,580 грн.;

-          Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» – 13,500 грн.;

-          Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького – 15,782 грн.;

-          Національний медичний університет імені О.О.Богомольця – 14,323 грн.;

-          Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова – 13,909 грн.;

-          Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна – 11,375 грн.;

-          Івано-Франківський національний медичний університет – 13,573 грн.;

-          Київський національний торговельно-економічний університет – 16, 034 грн.;

-          Академія адвокатури України – 16,874 грн.;

-          Київський університет права НАН України – 17,300 грн.

«Наразі українські виші державної та комунальної форм власності є доступними лише для дітей із забезпечених сімей, яких в Україні лічена кількість, а не для громадян України у цілому», – відзначив Олександр Сич.

Крім того, на переконання свободівця, навіть така висока плата за навчання здебільшого не відповідає якості отриманих знань у вищих навчальних закладах.

За словами Олександра Сича, погіршення якості вищої освіти в Україні є закономірним наслідком багатьох чинників: інтенсивної комерціалізації освіти; значної інтенсифікації праці за вкрай низької оплати праці викладачів; недостатньої матеріальної бази, відсутності в більшості ВНЗ науково-технічної та інноваційної інфраструктури; неефективної наукової діяльності викладачів ВНЗ; застарілої структури підготовки спеціалістів; відтворення і передавання студентам неконкурентних знань.

«Як результат – навіть провідні українські ВНЗ нерідко постачають на ринок праці явно неконкурентоспроможних випускників. Відбувається девальвація вищої освіти як засобу одержання професійних знань», – резюмував Олександр Сич.

На думку свободівця, в Україні повинні існувати діючі та ефективні державні й громадські структури, що будуть підтримувати та здійснювати контроль за академічними програмами ВНЗ, проводитимуть зовнішню експертизу гарантування вищими навчальними закладами якості освіти, заохочуватимуть розвиток культури якості освіти у ВНЗ, сприятимуть ефективності та модернізації системи освіти і професійної підготовки фахівців відповідних галузей.

Як очікується, за результатами проведення парламентських слухань передбачається схвалення комплексу рекомендацій щодо забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні, вдосконалення на законодавчому рівні питань щодо посилення забезпечення в Україні якісної освіти у вищих навчальних закладах, доступності отримання громадянами України вищої освіти на платній та безоплатній основі, встановлення раціонального підходу до визначення вищими навчальними закладами вартості платних послуг, які надаються ними, зокрема за навчання у ВНЗ.

Леся, 05.04.2013 10:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини