Олександр Сич: «В сучасних реаліях молоді фахівці відчувають себе зайвими на ринку праці»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода», першого заступника Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олександра Сича, одним із вагомих способів розв’язання проблеми працевлаштування студентів та випускників вищих навчальних закладів є закріплення на законодавчому рівні створення та функціонування структурних підрозділів сприяння працевлаштуванню у закладах вищої освіти.

Законопроект, спрямований на врегулювання даного питання, свободівець зареєстрував у у Верховній Раді України 21 березня 2013 року. Його основоположна мета – суттєве зменшення рівня безробіття серед молоді та зростання ефективності планування працевлаштування молодих фахівців вищих навчальних закладів.

«Проблема безробіття молоді є однією з найбільш актуальних у державі. В сучасних реаліях молодь, яка закінчила навчальні заклади, дедалі частіше відчуває себе просто зайвою на ринку праці. Серед причин цього - брак вільних робочих місць, відсутність роботи за спеціальністю, низька територіальна мобільність, обумовлена нерозвиненістю соціальної інфраструктури. Усе це комплексно призводять до невпевненості молоді в завтрашньому дні», - відзначає Олександр Сич

За словами свободівця, молоді фахівці після закінчення навчальних закладів не мають інформаційної підтримки, не володіють стратегією і тактикою пошуку роботи. Окрім того, роботодавці часто висувають умови, які молодь просто не взмозі задовольнити. Це пояснюється тим, що потрібні досвідчені працівники, а досвіду роботи у молоді, яка нещодавно закінчила навчальний заклад, ще немає. Очевидною є й гостра невідповідність між потребами ринку праці, можливостями освітян навчати студентів згідно з новими вимогами та амбіціями самих випускників.

«Закріплення на законодавчому рівні правового врегулювання створення та діяльності структурних підрозділів сприяння працевлаштуванню у вищих навчальних закладах та посилення контролю за їх функціонуванням з боку центрального органу виконавчої влади дозволить визначити на державному рівні статус таких підрозділів у системі освіти та гарантувати належне методичне забезпечення для їх подальшого ефективного функціонування з метою подолання проблеми безробіття молодих фахівців та їх соціального захисту на ринку праці», - переконаний Олександр Сич.

Окрім того, як відзначає народний депутат України, прийняття закону сприятиме налагодженню зв’язків між студентами (слухачами), курсантами, екстернами, асистентами-стажистами, інтернами, клінічними ординаторами,  здобувачами, аспірантами (ад'юнктами) та докторантами, з одного боку, і роботодавцями – з другого, проведенню інформаційно-просвітницької, навчально-тренінгової та консультаційної роботи, створенню бази даних та накопичення банку потенційних роботодавців.

«Важливим є й те, що законопроект не потребує змін до інших законів. Будучи спрямованим на виконання Програми захисту українців, його реалізація слугуватиме водночас важливим кроком на шляху адаптації системи освіти України до провідних міжнародних стандартів та інтеграції України до Європейського співтовариства», - резюмує Олександр Сич.

Леся, 25.03.2013 10:48



Вибір редакції

Найпопулярніші новини