Олександр Сич: «Розвиток туризму може стати каталізатором змін у напрямку поглиблення транскордонної співпраці між Україною та Польщею»

Розвиток туризму може стати винятковим каталізатором змін у напрямку поглиблення транскордонної співпраці між Україною та Польщею. Про це народний депутат України від ВО «Свобода» Олександр Сич заявив під час VІІ засідання Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польща, яке відбулося 4 листопада у Києві.

Окреслюючи можливі шляхи співробітництва в культурно-гуманітарній сфері, Олександр Сич наголосив на важливості та перспективності для обох держав розвитку туристичної галузі.

«Особливі перспективи в цьому зв’язку – у сфері туризму. При цьому мало лише сприяти такій співпраці чи просто усвідомити її значення – необхідно гарантувати найвищий рівень її ефективності та вигоди для обох держав», – наголосив народний депутат України.

За словами Олександра Сича, туризм може стати винятковим каталізатором і провокатором цілої низки позитивних змін у напрямку поглиблення транскордонної співпраці між Україною та Польщею. Їх виявами, зокрема, можуть стати: в екологічній сфері – спільна діяльність зі збереження навколишнього природного середовища; в інвестиційній – покращення інвестиційного клімату; в інфраструктурній – реконструкція автошляхів; культурологічній – реставрація археологічних і архітектурних пам’яток; соціальній – створенні нових робочих місць.

Корисним у цьому напрямку для обох держав може виявитися і вже існуючий досвід співробітництва між Івано-Франківщиною та регіонами Республіки Польща.

В той же час для інтенсифікації співробітництва, на думку Олександра Сича, доцільно здійснити ряд заходів.

По-перше, модернізувати зміст і відновити дію призупиненого сьогодні протоколу про співробітництво, який було укладено ще в 2009 році міністром культури і туризму України та міністром культури і національної спадщини Республіки Польща.

По-друге, підготувати Програму координації співпраці в сфері туризму. Вона мала б стати своєрідним галузевим додатком до Програми співпраці на 2013-2015рр., яку було ухвалено главами України та Республіки Польща близько місяця тому й яка, на жаль, саме цьому вектору співпраці практично не приділяє уваги.

По-третє, забезпечити максимальне спрощення прикордонних і митних формальностей при перетині спільного кордону громадянами України та Польщі.

По-четверте, адаптувати туристичне законодавство України до відповідних Директив і стандартів ЄС.

По-п’яте, максимально лібералізувати візовий режим не лише для мешканців прикордонних районів або власників «карти поляка», а й для всіх українських громадян.

Леся, 05.11.2013 14:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини