Олександр Сич: «Паливно-комірчана технологія виробництва електроенергії може нести значні перспективи для України»

Вже незабаром в Україні може бути впроваджено нову технологію виробництва електричної енергії, що в перспективі спроможна стати економічно та соціально доцільною альтернативою атомній і традиційній тепловій енергетиці.

З відповідним депутатським запитом народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Олександр Сич звернувся до Міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького.

Суть технології, за словами її ініціатора, доктора фізико-математичних наук, провідного наукового співробітника Інституту проблем матеріалознавства імені І.М. Францевича НАН України Олександра Васильєва, полягає у використанні паливних комірок при виробництві електричної енергії з органічних видів палива та водню.

Так звана паливно-комірчана технологія (fuel cell), як засвідчує світова практика експлуатації паливно-комірчаних систем, містить значні перспективи, а самі паливні комірки зменшують потребу в паливі майже втричі та практично не забруднюють довкілля. Сьогодні, окрім виробництва енергії стаціонарними і мобільними пристроями, паливні комірки вже з успіхом використовують у різноманітних транспортних засобах замість звичайних двигунів, у літаках, морських суднах, на залізниці, засобах зв'язку (для живлення комп'ютерів), у медицині тощо. Водночас, як відзначається у депутатському запиті, у поєднанні з паливними комірками популярні сьогодні вітрові та сонячні джерела електричної енергії стають засобами справді безперервного та екологічно безпечного енергопостачання.

Значні перспективи застосування паливно-комірчана технології при виробництві електричної енергії з органічних видів палива та водню може мати і в Україні. Як відзначає Олександр Васильєв у своєму зверненні до Олександра Сича, паливно-комірчана технологія є економічно та соціально доцільною альтернативою атомній і традиційній тепловій енергетиці, яка базуватиметься на єдиному в Європі та третьому у світі за розмірами українському родовищі піску-циркону.

Поряд з провідними науковцями Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича доцільність впровадження технології fuel cell в Україні підтвердили й фахівці Інституту загальної енергетики Національної академії наук України.

Відштовхуючись від їх висновків та рекомендацій, Олександр Сич у депутатському запиті звертає увагу Міністра енергетики та вугільної промисловості України на необхідності проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт з метою визначення перспектив використання паливно-комірчаної технології в національній енергетиці. В разі доцільності, на думку свободівця, важливим є розроблення і затвердження Державної програми впровадження паливно-комірчаної технології виробництва електричної енергії з органічних видів палива та водню в Україні на 2014-2016 роки.

Леся, 28.10.2013 09:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини