Олександр Сич закликав Азарова під час візиту на Прикарпаття пересісти з гелікоптера у авто й власною шкурою відчути стан доріг в області

Кошти, які спрямовує уряд на ремонт доріг в Івано-Франківській області, у порівнянні з Донецькою чи, до прикладу, Дніпропетровською областями є реальним виявом дискримінації чинного режиму за політично-регіональною ознакою. Таку точку зору 6 вересня 2013 року висловив народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич під час виступу на сесії парламенту.

За словами Олександра Сича, висловлена наприкінці зими теза керманича уряду Азарова про те, що 80% доріг в Україні відремонтовано, є просто анекдотичною. На порозі вже нова зима, а дороги й надалі – у жахливому стані. Характеризуючи нинішній стан доріг в Україні, свободівець закцентував увагу на ситуації, що склалася в Івано-Франківську та на Прикарпатті загалом.

"Від очільників місцевої виконавчої влади на Прикарпатті звучать переможні реляції про те, що цього року на дороги спрямовано аж 80 млн. гривень. Але при цьому чомусь забувають зазначити, що в попередні роки лише для того, аби підтримати дороги у більш-менш нормальному стані, спрямовували 160, 180, 220, 260 млн.! Отже, зрозуміло, що за нинішнього рівня фінансування дороги просто неможливо відремонтувати. В той же час уряд у вигляді так званого "транспортного збору" щороку викачує з області сотні мільйонів гривень, а повертає мізер. Зокрема, бюджетна комісія Івано-Франківської міської ради підрахувала, що тільки з Івано-Франківська цього транспортного збору іде до центральної скарбниці близько 300 млн. гривень. А тепер зверніть увагу: на всі комунальні дороги Івано-Франківська цього року перерахували аж неповних 13 млн. гривень!", – зазначив Олександр Сич.

Свободівець повідомив, що спільно з колегою по фракції Русланом Марцінківим він неодноразово звертався до Служби автомобільних робіт з вимогою надання коштів на ремонт об'їзної дороги в Івано-Франківську, якою переважно курсує лише транзитний транспорт. Утім взяти на баланс дорогу відомство відмовилося, надіславши у відповідь абсурдну відписку про надання місту 80 млн. гривень, за які мають бути відремонтовані усі державні та комунальні дороги: "Зрозуміло, що якщо лише на ремонт однієї об'їзної дороги необхідно близько 8 млн., то 13 млн. гривень, які загалом призначено Івано-Франківську, абсолютно недостатньо для проведення ремонтних робіт у місті".

Якщо із запланованих 93 доріг державного і комунального значення цього року, за словами керівника Служби автомобільних доріг, відремонтовано лише 14, то в Івано-Франківській області відремонтовано лише 1, та й ту за рахунок обласного бюджету. В той же час аналіз засвідчує, що кошти, які спрямовують на автошляхи в Донецькій або Дніпропетровській областях, із розрахунку на 1 км дороги є у 7 разів більшими, аніж в Івано-Франківській. "Це є реальним виявом дискримінації чинного режиму за політично-регіональною ознакою. Недаремно у зв'язку з цим в області сьогодні відбуваються велелюдні акції з перекриттям доріг", – наголосив Олександр Сич.

На завершення, зважаючи на те, що наступного тижня Прем'єр-міністр планує відвідати Прикарпаття, Олександр Сич закликав посадовця залишити в Києві пустопорожні декларації. Свободівець висловив сподівання, що Азаров курсуватиме Івано-Франківщиною не на гелікоптері, а за допомогою авто, що дозволить чиновнику на власній шкурі відчути стан доріг в області.

Леся, 09.09.2013 09:09



Вибір редакції

Найпопулярніші новини