Прецедент у селі Раковець став предметом уваги Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти

Прецедент у селі Раковець, де батьки понад двох сотень дітей вже п’ятий день відмовляються пускати їх до школи через аварійний стан приміщення й відсутність будь-яких нормальних умов для організації та здійснення навчально-виховного процесу, став предметом уваги Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

4 вересня на засіданні Комітету розгляд даного питання ініціював народний депутат України Олександр Сич.

При заслуховуванні інформації щодо стану готовності навчальних закладів до нового навчального року свободівець закцентував увагу присутніх на засіданні колег-депутатів та уповноважених представників профільного міністерства на ситуації, яка склалася на Прикарпатті у селі Раковець Богородчанського району.

«Ігнорування урядом нагальної потреби будівництва нової школи у Раківцях є безпосереднім виявом кризи неспроможності владного режиму, коли за численними декларативними програмами приховується управлінська некомпетентність, вибірковий підхід й неспроможність ефективно реагувати на проблеми місцевих громад», - наголосив Олександр Сич.

Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти відзначив, що питання будівництва нової школи піднімалася Раковецькою громадою неодноразово. Більше того, у 2010-2011 роках за підсумками об’їзду керівництвом обласної ради всіх районів з метою визначення найбільш нагальних проблем місцевих громад, будівництво нової школи у Раківцях набуло першочергового значення. Реагуючи на звернення місцевої громади, відповідні запити депутатського корпусу виконавча влада таки пообіцяла віднайти кошти на зведення нової школи. У 2011 році задля цієї мети навіть було закладено символічну капсулу. Втім, далі залиття фундаменту справа так і не пішла. Мотивуючи відсутністю коштів, будівельні роботи у Раківцях припинилися.

Олександр Сич зауважив, що робота Міністерства освіти і науки України щодо позитивного вирішення даного питання була явно недостатньою.

«Зрозуміло, що проблемні аспекти фінансування будівництва є справою Мінрегіонбуду. Разом з тим, саме Міністерство освіти і науки України, його очільники, при підготовці до нового навчального року на засіданнях Кабміну мали б безпосередньо акцентувати увагу на ситуації, що склалася у Раковці, інших населених пунктах України», - наголосив свободівець, звертаючи увагу на необхідності невідкладного поновлення фінансування будівельних робіт.

Окрему увагу свободівець зосередив і на проблемі вибірковості та непропорційності фінансування чинним урядом об’єктів соціально-економічного розвитку, внаслідок чого окремі області, зокрема й Івано-Франківська, одержують у 7-10 раз менше коштів, аніж інші регіони України.

«Якщо це є цілеспрямованою політикою чинного режиму посередництвом повного ігнорування або ж системного недофінансування об’єктів соціально-економічного розвитку у Західній Україні показати, що нібито у всьому винна місцева влада, то у нас є достатньо засобів, щоби донести до мешканців правду щодо того, що саме держава згідно чинного законодавства безпосередньо відповідальна за фінансове забезпечення реалізації органами місцевого самоврядування делегованих повноважень, в освітній сфері в тому числі. Делегуючи відповідні повноваження місцевому самоврядуванню, держава мала б одночасно спрямувати необхідні кошти, зокрема і на будівництво та утримання навчальних закладів», - резюмував Олександр Сич.

Леся, 05.09.2013 12:17



Вибір редакції

Найпопулярніші новини