Олександр Сич: «Фундаментальною проблемою національної системи освіти є невміння трансформувати здобуті знання в конкретні економічні досягнення»

Українській системі освіти насамперед бракує належного рівня матеріально-технічного забезпечення, а не методики і передових підходів організації системи навчання.

Таку точку зору висловив народний депутат України, перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич під час обласної науково-практичної конференції педагогічних працівників, що відбулась 29 серпня в м. Івано-Франківську.

Основним питанням конференції став аналіз та визначення шляхів реалізації Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року.

Виступаючи перед учасниками заходу, Олександр Сич закцентував увагу на необхідності виваженого підходу до процесу модернізації української системи освіти.

За словами свободівця, впроваджуючи реформи, важливо зберегти кращі напрацювання вітчизняної системи освіти. Це, зокрема, стосується системи дошкільної, загальної і середньої освіти, які за багатьма аспектами справедливо вважаються одними із кращих у світі.

«Найголовніше завдання в епоху змін – зберегти кращі напрацювання вітчизняної системи освіти. Адже для чого руйнувати те, що є передовим? Тільки із-за того, що чуже є кращим?! Такий підхід є виявом совкового комплексу меншовартості», – зауважив Олександр Сич.

На переконання депутата, українській системі освіти бракує не скільки методики та передових підходів передачі знань й організації системи навчання, як належного рівня матеріально-технічного забезпечення.

Окрім того, фундаментальною проблемою українських реалій є невміння трансформувати здобуті знання в конкретні економічні досягнення.

«Усі ми прекрасно усвідомлюємо, в яких складних умовах функціонує національна система освіти. Про їх масштабність свідчить навіть та обставина, що сьогодні ви одержуєте кошти лише за захищеними статтями, та й то не завжди вчасно. Я вже навіть мовчу про ремонт чи будівництво нових навчальних закладів, матеріальне устаткування та технічне оснащення! Одним розчерком пера системні проблеми, які накопичилися в освітній галузі, не вирішиш. Це – комплексний процес», – відзначив Олександр Сич.

Перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти наголосив на важливості об’єднання зусиль в питанні розвитку та удосконалення системи освіти. Консолідація у цьому аспекті є необхідною, незалежно від політичних поглядів чи партійного приналежництва. Сьогодні ж, як відзначив Олександр Сич, непоодинокими є випадки, коли те чи інше важливе рішення, цілий ряд законодавчих актів не приймаються лише з тієї причини, що суб’єктами їх подання виступають представники опозиційних політичних сил.

Леся, 29.08.2013 10:58



Вибір редакції

Найпопулярніші новини