Олександр Сич: «Не визнаючи дипломи духовних навчальних закладів, держава обмежує права тисяч громадян»

Як відзначає народний депутат України від ВО «Свобода» Олександр Сич, сьогодні в Україні офіційно функціонує 202 духовні навчальні заклади, в яких навчається понад 19 тисяч студентів. Разом з тим, дипломи таких навчальних закладів, зокрема і вищих, не визнаються державою.

Це призводить до того, що громадяни, які навчалися у них впродовж 4-8 років, і надалі вважаються державними органами такими, що мають лише загальну середню освіту.

Через неврегульованість даного питання страждають й педагогічні, науково-педагогічні та інші категорії працівників духовних навчальних закладів, адже у чинному законодавстві просто не міститься норм щодо закріплення їх соціальних прав та гарантій.

«Характерно, що дипломи українських вищих духовних навчальних закладів визнаються за кордоном. Це у свою чергу надає можливість їх випускникам продовжувати навчатись у закордонних вузах, як духовних, так і світських, на програмах значно вищого рівня. Очевидно, така ситуація не сприяє міжнародному іміджу України. Більше того, це – свого роду рудимент тоталітарної політики колишнього СРСР щодо релігії і церкви». – відзначає Олександр Сич.

Існуючі у чинному законодавстві суперечності значною мірою покликаний вирішити зареєстрований у Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України»(щодо визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними закладами)».

Його авторами разом із Олександром Сичем стали Лілія Гриневич, Юрій Мірошниченко, Оксана Калетник та Ростислав Павленко.

Головна мета законопроекту – забезпечення державного визнання документів про освіту та наукові ступені, що видаються духовними навчальними закладами з метою захисту соціальних прав і гарантій студентів, випускників, педагогічних і науково-педагогічних працівників духовних навчальних закладів.

Автори законопроекту пропонують внести зміни до статті 11 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», визначивши, що духовні навчальні заклади мають право здійснювати освітню діяльність за напрямом «Богослов’я» та готувати фахівців інших релігійних спеціальностей, а також відкривати аспірантуру, докторантуру та створювати спеціалізовані вчені ради відповідно до їх статутів.

Особи, які завершили навчання за освітньою програмою духовного навчального закладу і успішно пройшли атестацію, відповідно до законопроекту, отримуватимуть документи про освіту державного зразка і прирівнюватимуться у правах до осіб, які отримали документи про освіту державного зразка у державних навчальних закладах.

Законопроектом пропонується визначити, що особи, які навчаються або працюють у духовних навчальних закладах, користуються правами та пільгами, встановленими законодавством України для студентів (учнів) та працівників навчальних закладів, створених відповідно до законодавства про освіту.

Окрім того, пропонується надати вищим духовним навчальним закладам право здійснювати освітню та наукову діяльність в інших галузях знань і підготовку фахівців різних кваліфікацій (нерелігійних) відповідно до Закону України «Про вищу освіту».

Леся, 05.07.2013 12:52



Вибір редакції

Найпопулярніші новини