Олександр Сич: «Чеська Республіка може стати стратегічним партнером України на шляху інтеграції в європейський освітній простір»

Чехія готова стати стратегічним партнером України на шляху інтеграції нашої держави у європейський освітній простір й адаптації української системи вищої освіти до вимог Болонського процесу. У цьому аспекті, окрім співробітництва на міжурядовому рівні, чеські колеги прагнуть сьогодні максимальним чином інтенсифікувати взаємодію між університетами наших держав.

Про це заявив народний депутат України, перший заступник Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Сич, підсумовуючи результати робочого візиту делегації Комітету до Чеської Республіки, що тривав протягом 24-27 червня 2013 року.

Метою візиту було обговорення існуючого стану справ та особливостей освітніх систем обох країн, обмін досвідом і запозичення кращих практик в системі дошкільної, середньої та вищої освіти на шляху інтеграції України у європейський освітній простір, напрацювання нових шляхів співробітництва між Україною та Чеською Республікою в сфері освіти і науки.

В рамках програми перебування представники української делегації провели зустрічі з заступником голови Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки (ЧР) Їржі Оливою, головою Комітету з питань освіти, науки, культури, прав людини і петицій Сенату Парламенту ЧР Марцелом Хладеком, головою Ради з міжнародних зв’язків Академії наук ЧР Ганною Сихровою, головою та членами Комітету з питань науки, освіти, культури, молоді і фізкультури Палати депутатів Парламенту ЧР Анною Путновою, спецпосланником Міністерства закордонних справ ЧР з питань Східного партнерства Петром Марешом та директором Департаменту країн Північної і Східної Європи Елішкою Жиговою.

Як зауважив Олександр Сич, на даний час між Національною академією наук України та Академією наук Чеської Республіки досягнуто домовленості щодо взаємодії по 21 напрямку наукових досліджень. Особливу зацікавленість у чеської сторони викликає співпраця в сфері технічної освіти, що продиктовано, зокрема, всезростаючою технологізацією суспільства.

Чехам цікавий досвід та напрацювання українських вузів у цій сфері. У зв’язку з цим вони максимальним чином налаштовані на посилення співробітництва між університетами обох країн.

Олександр Сич повідомив, що в аспекті Івано-Франківської області чеські колеги, відзначаючи позитивний досвід співпраці між Прикарпатським університетом імені Василя Стефаника та Карловим університетом (найстаріший університет у Центральній Європі, входить до числа 500 кращих університетів світу), прагнуть налагодити зв’язки і з іншими українськими університетами. Відтак, за словами Олександра Сича, чеським колегам міг би виявитися корисним досвід Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, який вважається одним із провідних в Україні саме за напрямком технічної освіти.

Депутат також відзначив, що станом на сьогодні у Чехії на державному рівні функціонують спеціальні освітні програми, що дають можливість українським студентам навчатися чеської мови, а функціонування Міжнародного Вишеградського фонду дозволяє кращим українським студентам одержувати стипендії для навчання у вузах Чехії, Словаччини, Угорщини та Польщі.

Окрім того, Олександр Сич зауважив, що спілкуючись із чеськими колегами, закликав їх розвивати взаємодію в освітній сфері також і між окремими адміністративно-територіальними одиницями. На переконання колишнього голови Івано-Франківської обласної ради, предметне співробітництво між органами місцевого самоврядування, окремими містами та областями може принести значно більше користі в умовах, коли далеко не завжди спрацьовують вертикальні зв’язки.

Леся, 04.07.2013 09:15



Вибір редакції

Найпопулярніші новини