Олександр Сич: «Легітимізація векселів є узаконеним розкраданням бюджетних коштів структурами «сім’ї»

Ратифікація закону про фінансові казначейські векселі є узаконенням розкрадання державного та місцевих бюджетів. Відповідну точку зору висловив народний депутат України, голова Уряду національної альтернативи Олександр Сич, коментуючи підписання президентом Януковичем прийнятих чинною парламентською більшістю змін до закону України «Про Держбюджет на 2013 рік».

На думку свободівця, вводячи квазігроші, «сім’я» в черговий раз намагається перерозподілити фінансові потоки й привласнити ласий для себе кусень бюджетного «пирога». Повертаючись до практики фінансового регулювання 90-х років, режим ціною власного збагачення загрожує знищенню усієї існуючої фінансової системи держави.

Нагадаємо, згідно закону Кабінет міністрів України зможе використовувати казначейські векселі в установлених ним обсягах для реструктуризації бюджетної заборгованості, у тому числі з податку на додану вартість. Сума заборгованості при цьому буде ділитися на п'ять рівних частин і оформлятися векселями з погашенням через один, два, три, чотири роки і п'ять років. Передбачена також можливість сплати векселями зобов'язань перед бюджетом, але не раніше строку їх погашення.

Використання казначейських векселів, як відзначає Олександр Сич, обумовить прихований дефіцит державного бюджету й негативним чином відобразиться на бізнес-кліматі в країні.

«Дія закону призведе до подальшого погіршення фінансового стану підприємств, різкого скорочення й без того мізерного рівня інвестицій й ще більшою мірою активізує тіньовий сектор економіки», – зауважив Олександр Сич.

Разом з тим, векселі дозволять нажитися на бюджетних коштах визначеному колу осіб. Схема надзвичайно проста: виконавець виконує роботу, однак замість готівки з ним розраховуються векселями. Обміняти ж їх можна буде лише у банківських установах, підконтрольних структурам «сім’ї», причому з дисконтом: втративши 40, 50, а спеціалісти сьогодні стверджують, що і до 70 відсотків.

«Це мільярдні суми, одержані із повітря ціною всього суспільства!», – відзначив Олександр Сич. 

Леся, 26.07.2013 11:35



Вибір редакції

Найпопулярніші новини