Олександр Сич: «Право на доступність якісної вищої освіти в Україні мають лише діти олігархів і можновладців»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода», першого заступника Комітету Верховної ради з питань науки і освіти Олександра Сича, непідтримка провладною більшістю проведення парламентських слухань щодо забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні лише зайвий раз підтверджує небажання та фактичну неспроможність чинного режиму Януковича здійснювати глибинний аналіз комплексу існуючих проблем та шукати ефективні шляхи їх вирішення.

Як відзначає свободівець, необхідність проведення парламентських слухань «Про забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні» зумовлена, перш за все, тим, що, вже протягом багатьох років в Україні склалася ситуація, яка нівелює конституційну гарантію права громадян України на освіту на принципах рівності. Не менш вагомим є усунення невідповідності змісту вищої освіти сучасним потребам суспільства і ринку праці, створення системи забезпечення якості вищої освіти в Україні.

«Відповідно до Конституції України держава забезпечує доступність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах. Однак, про яку доступність ми можемо вести мову, якщо наразі у вузах країни встановлено плату за навчання, яка, у співвідношенні із середньою заробітною платою в Україні, є недосяжною для більшості українців?!», – зауважує Олександр Сич.

Нагадаємо, середня вартість навчання у найрейтиговіших вищих навчальних закладах України державної форми власності на рік складає:

Національний університет «Києво-Могилянська академія» – 20,228 грн.;

Київський національний університет імені Тараса Шевченка – 17,580 грн.;

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» – 13,500 грн.;

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького – 15,782 грн.;

Національний медичний університет імені О.О.Богомольця – 14,323 грн.;

Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова – 13,909 грн.;

Київський національний торговельно-економічний університет –  16, 034 грн.;

Одеський національний медичний університет – 12,525 грн.;

Академія адвокатури України – 16,874 грн.;

Київський університет права НАН України – 17,300 грн.;

Кримський державний медичний університет ім. С. I. Георгiєвського – 14,121 грн.

«Здобуття вищої освіти у нашій державі для пересічного громадянина є неможливим без попереднього обмеження себе та власної сім’ї у інших життєвих потребах. Я не кажу про політиків, бізнесменів та можновладців! Веду мову насамперед про людей, які у своїй рідній країні мусять виживати: про вчителів, лікарів, державних службовців, жителів сільських місцевостей, які взагалі не мають роботи. Більше того, нагадаю, що за даними статистики ООН, 78% людей в Україні перебувають за межею бідності», – наголошує Олександр Сич.

Разом з тим, проблеми доступності вищої освіти в Україні, як виявилось, є малозначущими для парламентської більшості. Це й не дивно, зважаючи на те, що нащадки представників чинної влади навчаються переважно у провідних західноєвропейських вищих навчальних закладах, куди їх відправляють заможні батьки.

Леся, 17.05.2013 15:50



Вибір редакції

Найпопулярніші новини