Олександр Сич: «Чинні нормативно-правові акти у галузі дошкільної освіти є застарілим совковим рудиментом радянської епохи»

На думку народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Сича, ціла низка підзаконних нормативно-правових актів у галузі дошкільної освіти є такими, що не відповідають чинним законодавчим актам вищої юридичної сили. Будучи застарілими совковими рудиментами радянської епохи, вони, як вважає свободівець, істотно гальмують розвиток національної системи освіти й потребують негайної заміни.

За результатами зустрічі, проведеної народним депутатом України Олександром Сичем
25 січня цього року з керівниками дошкільних навчальних закладів міста Івано-Франківська та відповідальними працівниками управління освіти виконавчого комітету міської ради, свободівець звернувся із депутатським запитом до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, вимагаючи привести у відповідність до чинного законодавства окремі нормативно-правові акти, які йому суперечать та є застарілими.

Мова, зокрема, йде про прийняті ще у далекому 1985 році російськомовні «Санитарные правила устройства и содержания детских дошкольных учреждений (детские ясли, детские сады, детские ясли-сады) та Типові штати районних і міських (міст, що не мають районного поділу) методичних кабінетів системи освіти.

Нагальна необхідність внесення змін й затвердження нових штатних нормативів методичних кабінетів і центрів, окрім усього, обумовлена ще й практичною доцільністю внесення системних змін щодо посад методистів з дошкільної освіти.

«Вважаю за необхідне рекомендувати внести зміни і затвердити нові штатні нормативи районних (міських) методичних кабінетів і центрів, передбачивши посади методиста з дошкільної освіти з розрахунку чисельності педагогів у дошкільних навчальних закладах, а не чисельності дошкільних закладів. Адже це є нераціональним і необ’єктивним  підходом щодо роботи методиста цієї категорії», – йдеться у депутатському запиті.

Водночас, Олександр Сич обґрунтовує доцільність встановлення на найвищому законодавчому рівні єдиних вимог до критеріїв атестації дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх навчальних закладів за нормами та способами оцінювання (єдина бальна система), формами і методами збору інформації, іншими окремими показниками.

Окремо свободівець наголосив на важливості введення посад «лікарів-педіатрів» у дошкільних закладах, а також системного перегляду встановлення батьківської плати за ДНЗ у таких аспектах: розмір, пільгові категорії та за що вноситься плата.

«Характерно, що пункт 3 Порядку медичного обслуговування дітей у ДНЗ, затверджений Постановою Кабміну ще 2002 році, прямо визначає, що медичне обслуговування дітей у ДНЗ здійснюється лікарями та молодшими спеціалістами з медичною освітою. Втім, посади лікарів-педіатрів з дошкільних закладів виведено ще у 1995 році і, на жаль, до цих пір дане питання залишається неврегульованим», – резюмував Олександр Сич.

 

 

Леся, 19.02.2013 14:29



Вибір редакції

Найпопулярніші новини