Олександр Сич: «На державному рівні відбувається тотальна нівеляція національної культури, мови та історії»

На думку народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Сича, існуюча ситуація в національно-духовній сфері є наслідком гнітючої політики уряду й виявом цілеспрямованого консервування стереотипів радянської пропаганди, протистояти чому можна лише консолідованими зусиллями усього суспільства. 

14 лютого в залі засідань Івано-Франківської обласної державної адміністрації відбулося підсумкове засідання колегії управління з питань культури, національностей та релігій, під час якого було проаналізовано результати діяльності установ і закладів культури області за 2012 рік, а також обговорено найважливіші аспекти діяльності у 2013 році.

В роботі колегії взяв участь й народний депутат України від ВО «Свобода» Олександр Сич, який, виступаючи перед присутніми, першочергово наголосив на цінності та значущості роботи в сучасних реаліях працівників закладів культури області.

 «Ви творите свій героїчний чин, незважаючи на негаразди та існуючі перепони. Тому що культура – це не лише те, що створено нами. Культура – це насамперед цінності, створені тисячолітньою працею наших предків. Мова, традиція, символіка, національні міфи, історія… У них закодовані тисячолітні знаки нашої національної могутності. І коли сьогодні ми, не дай Боже, втратимо це, то матимемо величезний гріх не лише перед нашими предками, а й перед нащадками. Саме в цьому полягає наша спільна місія, всупереч усьому тому, що на найвищому державному рівні здійснюється в нашій країні», – зауважив свободівець.

З-поміж іншого Олександр Сич, зокрема, закцентував увагу працівників управління культури та присутніх на засіданні очільників області на проблемі протекціонування сучасного україномовного продукту.

За словами народного депутата України, останні моніторингові дані засвідчують, що сьогодні в інформаційному просторі держави частка україномовних газет становить лише близько 40%, журналів – 17%, частка українськомовного продукту на телебаченні – усього 28%. І це при тому, що українці в нашій державі становлять домінуючу більшість – майже 80%.

Як відзначив Олександр Сич, існуюча ситуація – безпосередній наслідок гнітючої політики уряду, який цілеспрямовано вихолощує цінність усього національного. Ця проблема уже неодноразово піднімалася свободівцями, а нещодавно було прийнято й рішення про проведення парламентських слухань щодо стану україномовного видання в нашій державі.

«На превеликий жаль, сьогодні у суспільній свідомості цілеспрямовано консервуються стереотипи радянської пропаганди. Все, що українське і все, що героїчне – все це піддається знищенню. Іде тотальна нівеляція нашої історії, культури, мови. Протистояти цьому й зберегти тисячолітні надбання предків – наше головне завдання», – резюмував Олександр Сич.

Свободівець повідомив, що найближчим часом ініціюватиме проведення в області розширених нарад за участю представників закладів культури, депутатів місцевих рад, мистецтвознавців та творчої інтелігенції з метою виокремлення кола проблемних запитань, що потребують невідкладного вирішення, напрацювання системних пропозицій задля їх законодавчого врегулювання парламентом.

Леся, 15.02.2013 13:34



Вибір редакції

Найпопулярніші новини