Олександр Сич: «Встановлений в державі режим і підпорядкований йому уряд не сприяють досягненню соборності»

На думку народного депутата України, свободівця Олександра Сича, проблема соборності є особливо актуальною й на сучасному етапі державотворення та розвитку української нації. Щоправда, в чинних реаліях мова йде вже не так про територіальне єднання, як про досягнення насамперед духовно-ментальної соборності українських громадян.

«Якщо усі ми, українці, не будемо об’єднані спільним простором національних цінностей, спільним баченням розвитку в намаганні побудувати сильну, могутню, незалежну Українську державу, то й територіального єднання не буде. Соборність українського духу є первинною. Територіальна – похідною від неї", – відзначив Олександр Сич, виступаючи перед громадою в Івано-Франківську на урочистому віче з нагоди дня Соборності України.

За словами свободівця, мову слід вести про соборність духу як української нації, так і Української держави в цілому.

«Українська нація, як кровно-духовна спільнота і мертвих, і живих, і ще ненароджених, на чому акцентував увагу Тарас Шевченко, єднається спільною історією, культурою, мовою віросповіданням. Водночас, соборність Української держави, усіх її громадян незалежно від національності та віросповідання, покликане єднати бажання, щоб ця держава була спільною домівкою, була заможною, соціально могутньою та захищеною», – зауважив Олександр Сич.

На переконання народного депутата України, існуючий в нашій державі режим і підпорядкований йому уряд не сприяють досягненню такої соборності.

«Якщо вести мову про духовну соборність української нації, то в нинішній начебто українській державі неукраїнський за своєю суттю уряд нищить українську історію, вихолощує її із шкільних підручників, перекручує факти, закриває національні архіви, щоб не дати можливості пізнати правду нашим же братам і сестрам на сході та півдні України. Знищується мова, національна культура. Їм на противагу масово насаджується ідея так званого «Русського міра»...

Зрештою, навіть якщо апелювати до необхідності досягнення порозуміння між усіма громадянами нашої держави, то цілком очевидно, що основою такого єднання мають стати цінності більшості. Чинний же режим пропонує єднатися не на основі української більшості, а це понад 80% населення, а на грунті російської меншості. Тому чим скоріше цей режим буде повалено, тим менше шкоди він завдасть і українській цілісності, і українській державній незалежності. Усі ми зобов’язані докласти максимум зусиль, щоб на українській землі була по-справжньому українська влада, щоб кожен з нас став нарешті справжнім господарем на своїй, Богом дарованій землі», – резюмував Олександр Сич.

 

Леся, 23.01.2013 13:11



Вибір редакції

Найпопулярніші новини