Олександр Сич: «Націоналізм – це взаємопов’язана єдність ідеї та руху»

На думку народного депутата України від ВО «Свобода» Олександра Сича, ідеологію націоналізму доцільно розглядати крізь призму нерозривного взаємозв’язку ідеї, як теоретичної, світоглядної основи діяльності, та руху, як еволюції сукупності таких ідей у відповідності до визначених завдань нації на кожному з етапів свого розвитку. Основоположною ж ціллю українських націоналістів у чинних реаліях, за словами свободівця, є передусім усвідомлена потреба зберегти державу та зробити її національною у своїй сутності.

15 лютого на запрошення Калуської районної організації ВО «Свобода» у м. Калуші відбулася зустріч народного депутата України, голови Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича із симпатиками партії та громадськістю міста.

В процесі її проведення Олександр Сич презентував свою книгу «Український націоналізм: традиція і модерн», висловив власну точку зору щодо еволюції ідеології націоналізму в постмодерному дискурсі, ролі та завдань, що їх покликаний вирішити український націоналізм на сучасному етапі розвитку Української держави.

Як повідомив свободівець, набута в процесі тривалої боротьби за визволення й відновлення державної незалежності ціннісно-світоглядна база українського націоналізму в чинних реаліях має стати міцним підґрунтям для вирішення головного завдання – наповнення Української держави українським змістом.

«Навіть на державотворчому етапі український націоналізм є необхідним як повітря. На Українськвй землі, в Українській державі, у постколоніальному, посттоталітарному суспільстві збудувати українську за сутністю державу без національного фундаменту неможливо. Ідеальним ж образом Української держави є домінування у ній української правди і всього українського», – зауважив він.

За словами Олександра Сича, національні основи держави не можуть розбудовуватись без націоналізму.

Більше того, як відзначив свободівець, навіть у глобалізованій Європі сьогодні відбувається повернення до національних основ – триває «ренесанс націоналізму».

Разом з тим, в Україні наразі здійснюється активна боротьба між трьома протилежними у своїй сутності течіями – комуністично-реваншистською, ліберальною та власне українською, націоналістичною. Перша, з точки зору Олександра Сича, цілеспрямовано розгортається у фарватері шовіністичної Росії, наслідком перемоги ліберальної течії стане домінуючий космополітизм, коли добре буде всім, лиш не українцям. І лише націоналістична течія, яку сьогодні у парламенті репрезентує фракція ВО «Свобода», прагне передусім зберегти Українську державу, зробити її українською не лише за формою, але й за змістом.

«Ми не застраховані від помилок, не застраховані від невдач, але ми знаємо, що перед нами є ціль – добро українській нації на Українській землі і в Українській державі», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 19.02.2013 09:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини