Сьогодні люди настільки звикли користуватися комп'ютером, що писати від руки їм стає все складніше

Школярів вже не так лають за неохайний почерк, і все менше уваги педагоги приділяють каліграфії, за винятком початкової школи, де каліграфія впливає на оцінку.

 Студенти все частіше приходять на лекції не  з конспектами, як раніше, а з ноутбуками.

 Багато пророкують швидку кончину такого явища, як рукописне письмо.

У США понад 80% шкіл відмовилися від використання зв’язного рукопису

"Увага до навчання гарному почеркові, за винятком небагатьох зацікавлених у чіткому рукописові дітей, значно зменшилася. Такими чином, мені дуже шкода, що вміння писати у державних школах США перестали вважати важливим", – каже Барбара Ґетті, американка, співавтор книги "Пиши тепер", яка є своєрідним довідником каліграфії.

Вона вважає, що почерк є невід’ємною та суттєвою складовою особистості.

Дитячий психолог із Києва Наталія Лесенко дотримується іншої думки. Вона вважає, що  діти, які змалку користуються комп’ютером якось по-іншому орієнтуються

«Ті, що пишуть рукою, застосовують цю дрібну моторику, вони концентруються на цьому письмі, безпосередньо на зошиті. Вони виводять цю каліграфію, щоб добре було видно. А коли дітки в молодшій школі з клавіатурою починають набирати ці тексти, у них концентрація уваги трохи на клавіатуру, трошки на екран, бо вони мають рукою працювати на клавіатурі, а очима дивитись на екран, у них увага і нервова система починає, як би, "ширше працювати", ширше вона охоплює нервові центри», - стверджує вона.

У той же час багато батьків і представники освіти продовжують вважати навчання злитому письму необхідним - особливо для тинейджерів, які лише те і роблять, що розминають великий палець, набираючи СМС

Взагалі зменшення кількості людей, які пишуть від руки, і, відповідно, збільшення кількості друкуючих на клавіатурі - це світова тенденція.

Зниження писемності в суспільстві привело до того, що люди стають менш грамотними, звикаючи  до того, що помилки за них виправляє комп'ютер,  у багатьох людей сильно зіпсувався почерк

Захисники клавіатури в свою чергу стверджують, що друкування розвиває дрібну моторику не гірше написання від руки, і думати при друкуванні треба не менше, ніж при написанні. І, звичайно ж, основні плюси друкування - це швидкість і краща сприйнятливість друкованого тексту.

Сьогоднішні діти в майбутньому, мабуть не зможуть  прочитати вдома батьківську записку, написану гарним рукописним почерком.

Нагадаємо, вчені довели, що з анатомічної точки зору, біля третини всієї площі рухової проекції кори головного мозку займає проекція кисті руки, розташована дуже близько від мовної зони. Тому розвиток мови дитини нерозривно пов'язаний з розвитком дрібної моторики. Дрібна моторика рук взаємодіє з увагою, мисленням, оптико-просторове сприйняттям (координація), уявою, спостережливістю, руховою пам'ятю та мовленням.

Леся, 14.09.2012 12:20



Вибір редакції

Найпопулярніші новини