У Франківську перший урок буде присвячений пам’яті Чорновола, у Луганську - червоноармійцям

У перший день нового навчального року в різних куточках країни школярі будуть слухати про здоров’я, незалежність, героїв УПА і червоних партизанів.

Кожен регіон вирішував про що розповідати учням у перший день навчання.

Івано-Франківськ: пам’яті героя України

У школах Івано-Франківської області перший урок у навчальному році проведуть у понеділок, 3 вересня, на тему "Все, що мав у житті, він віддав для одної ідеї…", присвячений пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола.

А 1 вересня, з нагоди Дня знань, в усіх школах області відбудуться святкові лінійки і свято першого дзвоника для першокласників.

Львів: уроки історії під двома прапорами

Цього року 1 вересня в столиці Галичини вирішено провести під двома патріотичними знаменами - синьо-жовтим і червоно-чорним. Перший урок у львівських школах буде присвячений 21-й річниці незалежності України та 70-річчю створення УПА.

 

Нагадаємо, раніше управління освіти Львівської міської ради вирішило закупити для шкіл міста 2000 підручників з історії України, в яких є згадки про бійців УПА як про героїв України, а Голодомор 1932-33 років представлений як геноцид.  

 

Харків: місту - здоров’я, області – на свій розсуд

На Харківщині з визначенням теми вирішили «не морочитися». У підсумку, з’ясували кореспонденти «Харків.Коментарі», в районах області вирішили зупинитися на таких темах як «Підсумки Євро-2012», «Незалежна Україна» або «День Незалежності».

 

У Харкові ж перший урок в школах збираються присвятити дитячому здоров’ю: «Здорова дитина - здорова нація». «При цьому для кожного класу передбачено окрему підтему.

 

Урок можуть проводити і лікарі, і психологи, і класні керівники, і батьки, а для малюків - і старшокласники», - пояснила директор Департаменту освіти міськради Ольга Деменко.

 

Донецьк: уроки патріотизму замість творів про бізнесмена і президента

Першого вересня в школах Донецька проведуть уроки «Свято рідного краю». Однак це, як пояснив заступник міського голови Донецька Валентин Лактіонов, лише перший крок у вихованні в підростаючого покоління патріотизму. Як виявилося - радянського зразка: 6 вересня в донецьких школах пройдуть ще й уроки пам’яті героїв Великої Вітчизняної війни. «Ми повинні повернутися до того, що називається патріотичне виховання, до того, що ми трохи забули», - зазначив Лактіонов.

 

Нагадаємо, що раніше в ЗМІ була розміщена інформація, що до першого вересня школярам Донецька задали підготувати твір про видатних жителів Донеччини. При цьому в якості героїв для творів були запропоновані президент України Віктор Янукович і бізнесмен Рінат Ахметов.

 

 

Луганськ: в підпіллі під червоним прапором

Як і Львів, Луганщина вирішила присвятити 1 вересня знаменному 70-річчю і вихованню патріотизму. Правда, з протилежним нахилом: у всіх школах області перший урок буде присвячений ювілею радянських підпільників з «Молодої гвардії».

 

«Також передбачена можливість проведення конкурсів творчих робіт (можливо, із залученням батьків, дитячих та юнацьких організацій), а саме: творів, есе, віршів, стінгазет, розробка та презентація спільних проектів пам’яті «героїв-краснодонців», які стануть основою проведення у вересні-жовтні тижнів «Ешелон пам´яті», «Ваш подвиг безсмертний», «Гідними подвигу вашого бути клянемося!».

 

Дніпропетровськ: офіційна частина - і тільки

На відміну від інших східних областей, на Дніпропетровщині вирішили обійтися без зайвих уроків. Тому в День знань в школах області планується провести лише урочисту частину, без першого уроку. Перший же урок на тему «Дніпропетровщина - моя рідна земля» буде проведений у школах області в понеділок, 3 вересня.

 

Запоріжжя: незалежність і здоровий спосіб життя

У запорізьких школах темами перших уроків, згідно з даними місцевої облдерждаміністраціі, стануть Незалежність України та здоровий спосіб життя.

Зокрема, губернатор Олександр Пеклушенко підписав розпорядження, в якому рекомендує провести перший урок на тему «Шануймо Незалежність України разом».

 

У свою чергу, Департамент освіти і науки запорізької міської ради запропонував присвятити тему перших уроків здоровому способу життя, оскільки 2012 рік був оголошений роком спорту та здорового способу життя. Та школи можуть доповнити або змінити теми на свій розсуд.

 

Що стосується, перших класів, то в них класні керівники вибирають теми перших уроків на свій розсуд.

 

Крим: згадати про кримську батьківщину

У кримських школах 1 вересня, як і в деяких інших східних регіонах, поговорять про патріотизм: темою першого уроку в загальноосвітніх навчальних закладах стане: «З чого починається Батьківщина?». Таку тему вчителям запропонувало Міністерство освіти АР Крим.

 

Київ: старшим - здоров’я, молодшим - за бажанням

У столиці вирішили обійтися без жорсткого регулювання тематики перших уроків на 1 вересня. Принаймні, для початкової школи. Так, як повідомили «Коментарям» у КМДА, теми для перших класів школи виберуть самостійно, аж до залучення до цього процесу самих дітей: за яку тему більшість першокласників проголосує, ту вчитель і підтримає.

 

Що стосується 5-11 класів, то їм першого вересня доведеться затриматися на урок, присвячений здоровому способу життя. А вже потім відправитися за рахунок цього здоров’я святкувати.

 

 

Луцьк: на захист української мови

Перший урок у луцьких школах цього навчального року буде присвячений вшануванню української мови як основи української державності. Таке рішення прийняла Луцька міська рада 29 серпня.

Як зазначив у виступі голова фракції ВО «Свобода» у Луцькій міській раді  Святослав Боруцький, проведення такого уроку є одним із практичних кроків, спрямованих на захист української мови в обласному центрі Волині. 

Леся, 31.08.2012 10:06



Вибір редакції

Найпопулярніші новини