Бюджет на 2014 рік важко назвати соціальним, а ще важче – інноваційним - Олександр Сич

Бюджет на 2014 рік важко назвати соціальним, а ще важче – інноваційним. В авторитеті – силові структури і бюрократичний апарат, а наука й освіта – на межі виживання. Ідеться не про бюджет якості освіти чи інновацій, а про бюджет проїдання і недофінансування.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав народний депутат Олександр Сич.

«Найбільш небезпечним є цементування жебрацької й утриманської моделі забезпечення галузі, яка традиційно тримає керівників шкіл, вишів і наукових установ на принизливому «гачку» милості або немилості виконавчих структур. 
При цьому обіцяне збільшення фінансування потреб освіти і науки на 800 млн. проблем не вирішує. По-перше, «видатки розвитку» становлять лише 5,8% коштів, адресованих Міносвіти. По-друге, невідомо, чи подачка збережеться в тексті закону після його прийняття – принаймні минулого року реальні показники (порівняно з проектними) зменшилися на мільярд. По-третє, галузь має законне право на 10% від національного доходу (згідно зі ст. 61 закону «Про освіту»), а фінансується трохи більше 6% ВВП – при нереалізованих потребах у 17-20 мільярдів гривень. Звідси родом і традиційні побори на «безоплатне» навчання, і проблеми з доступністю освіти, і зневага до статусу вчителя, і скорочення годин на вивчення державницьких предметів»
, - написав Олександр Сич.

Окрім того, найбільше нардепа лякають наміри суттєво скоротити видатки, спрямовані на забезпечення якості освіти та її інноваційного розвитку – у тому числі, на потреби незалежного оцінювання (на 5,47 млн.), навчання і стажування студентів, аспірантів і науковців за кордоном (на 2,3 млн.), проведення всеукраїнських і міжнародних олімпіад (вдвічі). І це порівняно з минулорічними видатками, а не реальними потребами – вони суттєво більші, написав політик.

« Втім, найбільш ганебно мають зменшитися видатки на «здійснення методичного та матеріально-технічного забезпечення діяльності навчальних закладів» – з 518, 6 млн. до 67, 2 млн. гривень, тобто у 7,7 (!) разів. 
Є ще одна важлива деталь. Попри вимоги чинного законодавства проект уряду консервує розрив між розміром окладу працівника 1-го тарифного розряду ЄТС і рівнем мінімальної заробітної плати – від 290 до 366 гривень. Годі й казати, що лише за рахунок цієї хитромудрої схеми режим «зекономить» на кожному вчителеві щомісяця 1,5-2 тис. грн. – залежно від його категорії. Треба ж якось компенсувати горезвісні 2,4 млрд. грн., накинуті МВС «за доблесть» у стримуванні Майдану»,
- говорить Олександр Сич.

Леся, 20.12.2013 19:20



Вибір редакції

Найпопулярніші новини