Олександр Сич: «Закриття шкіл під ширмою «оптимізації» є виявом бездумної вакханалії режиму в освітній галузі»

Народний депутат України від ВО "Свобода" Олександр Сич закликав парламент підтримати проект постанови про запровадження мораторію на закриття навчальних закладів системи загальної середньої освіти, розташованих у сільській місцевості. Про це свободівець заявив 18 вересня під час розгляду цього питання у Верховній Раді України.

Як наголосив Олександр Сич, фракція ВО "Свобода" буде голосувати за цю постанову, аби припинити так звану "оптимізацію", яка котиться по всій Україні.

За словами націоналіста, від цієї "оптимізації" найбільше страждають Східна та Південна Україна – тому що на Західній Україні органи місцевого самоврядування все ще залишаються майданчиками для демократичних дискусій і захищають інтереси своїх виборців. Саме тому Івано-Франківська обласна держадміністрація була змушена відкликати раніше вже підписане розпорядження. 

"У цьому контексті хотів би порадити колезі Донію контактувати не лише з обласною адміністрацією, але й з обласною радою, Коломийською та Городенківською районними радами. Адже контактуючи з ними, колега би знав, що розпорядження про так звану "оптимізацію" більше 40 установ, в тому числі серед закладів охорони здоров'я і освіти, було підписано першим заступником голови ОДА. Лише тиск депутатів Івано-Франківщини, коли було терміново скликано б'юджетну комісію обласної ради, комісію з питань освіти і науки облради, а також тиск засобів масової інформації та підйом громадськості змусили голову ОДА скасувати попередньо видане розпорядження", – зазначив свободівець.

Депутат підкреслив: фракція ВО "Свобода" підтримає постанову, навіть попри деякі недоречності, які у ній закладено. Зокрема, у пункті 2 постанови йдеться про те, щоби дати доручення Кабінету Міністрів України фактично змусити органи місцевого самоврядування фінансувати освіту. Як зауважив свободівець, стаття 143 Конституції України та стаття 32 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" прямо визначають, що надання освітніх послуг є делегованими повноваженнями держави.

"Якщо держава делегує ці повноваження органам місцевого самоврядування, вона зобов'язана забезпечувати ці повноваження фінансуванням. Разом з тим, шановне товариство, закликаю всіх вас підтримати цю постанову, незважаючи на ті недоречності, що є, та припинити бездумне свавілля із закриттям навчальних закладів в Україні", – резюмував Олександр Сич.

За результатами розгляду питання проєкт постанови так і не було ухвалено. За відповідне рішення фракція ВО "Свобода" проголосувала у повному складі, однак голосів свободівців забракло для ухвалення рішення в цілому.

Леся, 18.09.2013 15:53



Вибір редакції

Найпопулярніші новини