Руслан Марцінків: "Уряд хоче дозволити олігархам у комфортних умовах завершити приватизацію житлово-комунальної галузі"

Прикриваючись благими намірами про запровадження загального обліку й ефективного використання житлово-комунальних ресурсів, влада просуває в законопроекті №2052 "Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового комерційного обліку та вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг" низку змін, які ведуть тільки до суттєвого обмеження прав споживачів житлово-комунальних послуг. На цьому наголосив народний депутат-свободівець, член парламентського комітету з питань ЖКГ Руслан Марціків 17 вересня 2013 року під час розгляду у Верховній Раді України відповідної законодавчої ініціативи уряду.

Націоналіст зауважив, що законопроект покладає усю відповідальність за встановлення вузлів обліку житлово-комунальних ресурсів на власників приміщень і дозволяє постачальникам послуг – переважно монополістам – односторонньо диктувати свої умови, на яких цей облік має бути запроваджено.

Як зазначив свободівець, уряд також пропонує усунути зі статті 22 закону про ОСББ норму про те, що мешканці мають право укладати прямі договори і здійснювати прямі розрахунки з постачальниками послуг. "Таким чином, закладається ще одна міна під створення ОСББ у багатоквартирних будинках, оскільки на порядки зростають ризики для мешканців будинків у разі неякісного виконання ОСББ управлінських функцій. Зрозуміло, це робиться в інтересах монополістів, для яких самоуправління мешканців багатоквартирних будинків є загрозою для втрати нинішніх прибутків", – заявив Руслан Марцінків.

Парламентар, зокрема, звернув увагу на те, що законопроект усуває органи місцевого самоврядування від визначення шляхом проведення конкурсу постачальника комунальних послуг. 

"У разі ухвалення цього законопроекту, питання про те, хто здійснюватиме вивезення сміття й утримання будинків і прибудинкових територій у найдальшому селі, визначатимуть не самі споживачі послуг, і навіть не місцеві ради, а урядові чиновники в Києві. Зрозуміло, що під час цього вони керуватимуться не відповідальністю перед виборцями, а розміром "відкату".

"Немає сумніву, що запропоновані урядом зміни покликані дозволити олігархам в комфортних для себе умовах завершити приватизацію житлово-комунальної галузі країни, що неминуче приведе до тяжких соціальних наслідків. Тому фракція ВО "Свободи" голосуватиме проти ухвалення цього урядового законопроекту", – підсумував свободівець.

У підсумку парламентарі не підтримали законодавчу ініціативу уряду, за ухвалення якого виступили лише провладні депутати

Леся, 18.09.2013 09:16



Вибір редакції

Найпопулярніші новини