Заява Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» з приводу тиску на депутатів облради перед сесією по сланцевому газу

Івано-Франківська обласна організація ВО "Свобода" засуджує спроби відвертого тиску та політичного шантажу, які цілеспрямовано здійснюються на депутатський корпус Івано-Франківської обласної ради загалом і фракцію ВО "Свобода" зокрема напередодні повторного розгляду сесією обласної ради питання погодження Угоди про розподіл вуглеводнів між державою Україна, компанією "Шеврон Юкрейн Б.В." та ТОВ "Надра Олеська".

Змушені констатувати, що замість відповідального та виваженого підходу до аналізу перспектив і потенційних загроз, пов'язаних із видобутком сланцевого газу на Прикарпатті, цей процес дедалі більше свідомо зводять до політичних маніпуляцій та відвертого спекулювання.

Винятково в цьому контексті нині слід розглядати абсурдні закиди щодо начебто "показового провалу свободівцями нещодавнього голосування в Івано-Франківській обласній раді" або ж "вимагання у компанії "Шеврон" 450 млн. доларів за дозвіл працювати на західній Україні".

Мета таких провокацій очевидна – намагання окремих зацікавлених осіб та структур перекласти відповідальність за можливе непогодження обласною радою проекту Угоди, а також прагнення будь-якою ціною очорнити не лише свободівців, які піддали аргументованій критиці надісланий урядом первинний проект Угоди, але й кожного, хто не посміє її підтримати на позачерговій сесії 20 вересня.

Вважаємо за необхідне наголосити, що фракція ВО "Свобода" в Івано-Франківській обласній раді налічує лише 18 осіб з-поміж 114 депутатів загального складу ради. Окрім того, весь депутатський корпус складається з 12 фракцій. Тож ухвалення односторонніх рішень, як і їх блокування будь-якою із них неможливе в принципі. Більше того, саме задля забезпечення максимальної публічності, прозорості, ретельного аналізу та всебічного обговорення положень Угоди голова обласної ради свободівець Василь Скрипничук створив спеціальну робочу групу, до якої увійшли як депутати від усіх фракцій, так і представники виконавчої влади, громадських організацій краю, науковці, екологи та журналісти.

У результаті на противагу цивілізованій, ґрунтовній дискусії має місце фактичне примушування до квапливого і некритичного погодження Угоди – без урахування екологічних ризиків, економічних вигод для громади краю та на користь завуальованих тіньових структур заради створення можливості їхньої швидкої наживи на надрах Прикарпаття.

Водночас є цілеспрямоване намагання шляхом спекуляцій позицію фракції ВО "Свобода" щодо погодження Угоди про розподіл вуглеводнів звести до зручної для ініціаторів провокації дилеми: якщо фракція підтримає Угоду – їй закинуть одержання хабара, якщо ж не підтримає – ще раз безпідставно звинуватять у можливому повторному провалі голосування.

На знак протесту проти цих маніпуляцій Івано-Франківська обласна організація ВО "Свобода" змушена розглянути питання доцільності участи фракції в роботі позачергової сесії та покласти відповідальність за всі можливі екологічні ризики й будь-які проблеми та економічні невигоди на тих, хто ініціює такого роду провокації.

Леся, 16.09.2013 14:41



Вибір редакції

Найпопулярніші новини