Золотий квиток для політика, або Скільки офіційно і неофіційно може заробити нардеп

Минулого тижня позбавлений мандату Ігор Марков заявив про те, що членам фракції Партії регіонів доплачують за те, що вони ходять на роботу в парламент, голосують і виступають із трибуни. Зокрема, за його словами, за те, що регіонал ходить на роботу в парламент і голосує по принциповим для партії питанням, він отримує щомісяця п’ять тисяч доларів. Якщо цей депутат ще й виступає із трибуни, то він отримує у якості заохочення ще п’ять тисяч доларів. Таким чином, депутати від фракції Партії регіонів можуть лише за те, що вони виконують прописані у законі обов’язки народного депутата отримати додатково 10 тисяч доларів.

Взагалі-то, народні депутати – не найбідніші люди в Україні. Їх офіційна зарплата майже в сім разів перевищує розмір середньої зарплати по Україні. Зокрема, зарплата нардепа складається із ставки – це 6 тис. 109 гривень, плюс такої ж суми, яку доплачують депутату в якості надбавки за особливий характер роботи і інтенсивність праці. Крім того, депутат отримує ще премію у розмірі 80 % від окладу і 160 гривень за статус держслужбовця. Таким чином, щомісяця депутат отримує трохи більше 17 тис. гривень у якості зарплати. Ця сума може бути більшою, якщо депутат має наукові звання, державні відзнаки, знає іноземну мову чи очолює комітет чи фракцію. Також депутат має право раз у рік отримати матеріальну допомогу у розмірі 35 тис. гривень. Коли він йде у відпустку, йому виплачуть одразу дві зарплати на оздоровлення.

Окрім того, кожного місяця народний депутат отримує кошти на здійснення депутатських повноважень у розмірі зарплати. При цьому ніде не вказано, що саме розуміється під депутатськими повноваженнями, а також ніхто і ніяк не контролює на що депутат витрачає ці кошти.

Також  депутат має ряд пільг (безкоштовний проїзд по території України, безкоштовна паркова, безкоштовне медобслуговування у депутатських клініках та безкоштовне оздоровлення в депутатських санаторіях, оплата проживання іногороднім депутатам в столиці..). Окрім того, депутату виділяють гроші на зарплати помічникам (правда, тільки чотирьом), дають гроші на канцтовари, публікацію у ЗМІ та виступи на ТБ та ін.

Та, за словами експертів, у народних депутатів є маса різних можливостей, щоби заробити в Раді, так би мовити, неофіційні гроші. Одним із найбільш простих способів поповнити гаманець на пару тисяч доларів – є написання депутатських запитів. Експерти відзначають, що написання запиту в інтересах третіх осіб може коштувати до 10 тис. доларів.

Нещодавно ОПОРА опублікувала дослідження, в якому відзначила, що найбільшу кількість запитів у Раді подали депутати від «Свободи» та УДАРУ. В цьому немає нічого дивного, каже політолог Михайло Погребинський, просто вони першими включилися в гру із зароблянням додаткових коштів. Також політик відзначив, що такий факт може говорити і про те, що партії «Свобода» і УДАР гірше фінансують своїх депутатів, от вони і шукають приробітків на стороні.

Окрім того, депутати можуть заробляти на лобіюванні законопроектів (до 100 тис. доларів), на лобіюванні інтересів областей при розподілі субвенцій (до кількох мільйонів доларів) ну, і звісно, на політичній проституції, коли депутати міняють фракції за гроші. Останнім часом фігурує цифра у 5 млн. доларів, яку начебто дають депутату, який погодився вийти із фракції.

 

 

Леся, 17.09.2013 09:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини