Олександр Сич прозвітував за півроку своєї діяльності у Верховній Раді України

«В умовах, коли перебуваєш в опозиції, а не у більшості, не доводиться розраховувати, що ти повсякчас успішно зможеш лобіювати інтереси рідного міста й Івано-Франківщини загалом. Але, принаймні, слід чинити так, щоби твоя совість була чистою, що ти зробив усе, що міг зробити задля мешканців міста та області», – відзначив Олександр Сич, звітуючи 9 червня перед громадою міста Івано-Франківська за півроку своєї діяльності у Верховній Раді України.

Жодного пропущеного із 39 проведених пленарних засідань парламенту, 13 виступів , 10 напрацьованих законопроектів, більше двох сотень депутатських запитів та звернень до різноманітних владних інстанцій, 15 зустрічей із виборцями у м. Івано-Франківську та населених пунктах області й понад 250 прийнятих на особистих прийомах громадян – саме так коротко можна охарактеризувати проміжний підсумок діяльності народного депутата України Олександра Сича за півроку діяльності у  Верховній Раді України чинного скликання.

Спілкуючись із мешканцями міста Івано-Франківська, відповідаючи на їх запитання, голова обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич означив не лише головні орієнтири власної діяльності у парламенті, але й обґрунтував стратегічні цілі, на першочергову реалізацію яких зосереджена діяльність фракції ВО «Свобода» у Верховній Раді України загалом, прокоментував сучасний стан парламентаризму в країні й ті виклики, що стоять перед державою в контексті діяльності чинного режиму Януковича.

Як відзначив Олександр Сич, характеризуючи роботу фракції ВО «Свобода», основою діяльності свободівців у парламенті, є засадничий програмовий документ – «Програма захисту українців». Кожен із депутатів від ВО «Свобода», в залежності від комітету, який він представляє, покликаний законодавчо реалізовувати її положення.

За словами Олександра Сича, на сьогоднішній день свободівцями уже розроблено 103 законопроекти і 68 постанов.

«Законодавчі ініціативи та законотворча діяльність ВО «Свобода» охоплює широкий комплекс питань, починаючи від засад національної політики, проблем мови, культури й закінчуючи розмаїттям економічних проблем, що потребують невідкладного вирішення, боротьби з корупцією, врегулювання діяльності правоохоронних органів», – зауважив він.

Що стосується Олександра Сича, то, будучи обраним першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, його основна діяльність стосується насамперед питань освіти. Саме на врегулювання проблемних аспектів у цій сфері й спрямована переважна більшість законопроектів депутата.

Серед них, зокрема, законопроекти про вищу освіту; щодо комплектації груп дошкільних навчальних закладів та врегулювання інших питань в галузі освіти; щодо закупівлі продуктів харчування для загальноосвітніх навчальних закладів; про проведення парламентських слухань щодо забезпечення конституційних гарантій на рівний доступ та якість вищої освіти в Україні; щодо сприяння працевлаштуванню випускникам вищих навчальних закладів.

«Одним із чинників у забезпеченні випускників першим робочим місцем мали б стати окремі, спеціально утворені при вищих навчальних закладах підрозділи, які б ретельно вивчали ринок праці, моніторили наявні вакансії й відповідно до здібностей та навиків абітурієнта сприяли його працевлаштуванню», – наголосив Олександр Сич.

Серед інших законопроектів, що зареєстровані в парламенті, слід виокремити законопроект про встановлення мораторію на прийняття нових законів або внесення змін до чинних нормативно-правових актів, які звужують зміст та обсяг повноважень органів місцевого самоврядування, співавтором якого виступив Олександр Сич. З метою пропаганди набутків та досягнень української етнопедагогіки ним зареєстровано проект постанови про відзначення 80-річчя від дня народження академіка Мирослава Стельмаховича.

Водночас, як повідомив Олександр Сич, спільно із Русланом Марцінківим депутати розробляють законопроект про збільшення бюджетного фінансування м. Івано-Франківська.

«Ретельно проаналізувавши міру фінансування та бюджетні надходження інших міст України, що мають схожі із Івано-Франківськом фінансові показники, ми дійшли висновку, що бюджет міста Івано-Франківська обмежений незаконно і несправедливо. Відтак, уже найближчим часом відповідний законопроект буде внесено на розгляд сесії Верховної Ради України», – зауважив він.

Окрему вагу свободівець приділив депутатським запитам із зверненням. Їх усього від імені депутата надійшло 5 до Кабінету Міністрів України та керівників міністерств і відомств України, 63 – до центральних органів влади й 110 – до місцевих органів влади. Олександр Сич відзначив, що у такий спосіб, зокрема, вдалося домогтися припинення масового звільнення працівників Прикарпатського УБР, припідняти на поверхню питання соціального захисту тренерів та викладачів спортивних шкіл, педагогів-організаторів, вказати на неналежне фінансування галузі освіти загалом.

Окрім того, як повідомив депутат, ним подано запит щодо неналежного виконання Угоди щодо регіонального розвитку Івано-Франківської обласні, підписаної у 2010 році між Кабінетом Міністрів України та керівництвом Івано-Франківської області. Власне, згідно передбачених у ній положень, цього року мало б здійснюватися фінансування прокладання об’їзної роботи в м. Івано-Франківську й будівництво моста через річку Бистрицю Солотвинську. Втім, як відзначив Олександр Сич, угода не виконується.

«Звісно, в умовах, коли перебуваєш в опозиції, а не у більшості, розраховувати, що ти повсякчас успішно зможеш лобіювати інтереси рідного міста й Івано-Франківщини у цілому вельми сумнівно. Але, принаймні, слід чинити так, щоби твоя совість була чистою, що ти зробив усе, що міг зробити задля мешканців міста та області», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 10.06.2013 15:36



Вибір редакції

Найпопулярніші новини