ВО "Свобода: Задля прозорого формування тарифів необхідно ліквідувати приватні монополії

Тарифна політика в державі нині є непрозорою, адже нацкомісія з регулювання цін для таких монополістів, як облгази та обленерго встановлює економічно обґрунтовані тарифи, а для комунальних підприємств тарифи встановлюють з таким розрахунком, аби довести їх до банкрутства. 

Про це заявив 16 травня 2013 року під час обговорення проєкту постанови про проведення парламентських слухань "Державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій – забезпечення проведення збалансованої цінової і тарифної політики" народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Марцінків.

Націоналіст наголосив, що нині має місце нечувана ситуація, коли в усій Україні обленерго збирають передоплати за свої послуги. 

"Аби надалі покласти край таким нахабним діям, народні депутати-свободівці Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний внесли законопроєкт про внесення змін до чинного закону про електроенергетику в частині покращення роботи зі споживачами. Цей документ дозволить розв'язати ці проблеми та, відповідно, не дозволить монополістам-олігархам Фірташу, Суркісу, Коломойському та іншим знущатися над споживачами.

Зараз ситуація в тарифній політиці є кричущою: замість того, аби знижувати ціну на газ для теплоенергетики, яка складає 4060 грн. за тисячу кубометрів для теплокомуненерго, у всій країні Партія регіонів всіма засобами намагається доводити підприємства теплогенерації до банкрутства. Те, яким чином уряд розподіляє дотації на теплокомуненерго, показує, що із цих коштів левова частка іде в Донецьку область, а решті регіонів лишають крихти. Через це достеменно невідомо, яким чином держава увійде в опалювальний сезон і як надаватимуть тепло споживачам", – підкреслив Руслан Марцінків.

Народний депутат України свободівець Павло Кириленко наголосив, що "Свобода" підтримує проєкт постанови про проведення парламентських слухань, бо тоді буде зрозуміло, що потрібно змінити в законі про природні монополії. 

"Сьогодні в державі несправедливо формується цінова політика щодо природних монополій. Зокрема, це стосується комунальних послуг – електро- водо- та газопостачання, залізничних та авіаперевезень. Виглядає так, що ніхто не контролює політику в цій царині. Депутати від ВО "Свобода" вже зареєстрували законопроєкт "Про ліквідацію приватних монополій", але провладна більшість блокує його затвердження, і, відповідно, не виносить на розгляд у комітеті та під час пленарних засідань Верховної Ради. Ці слухання допоможуть нам побачити, що потрібно змінити в законі про природні монополії. Окрім цього, наголошуємо, що всі приватні монополії має бути повернено у власність держави та комунальну власність – це наша принципова позиція", – підсумував Павло Кириленко.

Зрештою, попри жваве обговорення проекту постанови, "регіонали" провалили голосування, тож документ не набрав необхідної кількості голосів.

Леся, 17.05.2013 14:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини