"Свобода": "Спроби применшити подвиг Героїв Крут свідчать про те, що Партія регіонів будує Україну за моделлю совєцької неоколонії"

16 травня 2013 року 339 народних депутатів підтримали постанову свободівців Олега Тягнибока, Андрія Міщенка та Руслана Марцінківа "Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами". "Проти" – тільки троє депутатів, патентовані українофоби з Партії регіонів – Царьов, Лєвчєнко та Пономарьов. У повному складі не голосувала фракція комуністів. Постанову підтримали тільки з другого разу – після того, як свободівці почали скандувати "Ідіоти!" на адресу "регіоналів".

Свободівці наголошують на актуальності ухваленої постанови. Адже заходи держави щодо відзначення та збереження пам'яти про подвиг Героїв бою під Крутами слід визнати недостатніми. Ба більше, починаючи від 2010 року в освітній та інформаційній політиці центральної виконавчої влади розпочалися дії, спрямовані на обмеження висвітлення інформації про бій під Крутами та інші сторінки боротьби за незалежність України, повернення до совєцького трактування історії, в якому марґіналізовано визвольну боротьбу.

"Такі дії суперечать запитам українського суспільства, яке щорічно зі своєї ініціятиви вшановує борців за волю України, зокрема подвиг Героїв бою під Крутами. Щорічно в цих відзначеннях беруть участь десятки тисяч українських громадян.

Ухвалення цієї постанови сприятиме активізації патріотичного виховання української молоді, збереженню пам'яти про визвольну боротьбу українського народу, формуванню єдиної й сильної української нації та зміцненню пошани українських громадян до незалежності України", – наголошують автори постанови свободівці Олег Тягнибок, Руслан Марцінків та Андрій Міщенко.

Уповноважений представник парламентської фракції ВО "Свобода" на Чернігівщині, народний депутат України Руслан Марцінків наголосив, що ухвалена в результаті переголосування постанова передбачає низку необхідних заходів для деколонізації суспільної свідомости та відновлення історичної справедливости.

"Відомо, що з підручника для 5-го класу викинуто згадку про бій під Крутами. Тому крайньої важливости набувають передбачені в постанові заходи – зокрема, зйомка повнометражного фільму про Крути коштом Державного бюджету, забезпечення в необхідному обсязі щорічного бюджетного фінансування Меморіального комплексу "Пам'яти Героїв Крут", що розташований поблизу станції Крути", – зазначив Руслан Марцінків

Свободівець прокоментував також фарисейську позицію "регіоналів", які спершу "провалили" голосування, а пізніше заявили, що підтримують постанову лише для вшанування юнаків, які "стали жертвами": "Для всіх українців бій під Крутами – це подвиг, на якому було виховано не одне покоління українських героїв. Героїзмом крутянців навчає, що свобода і доля України залежить від готовности кожного українського громадянина поважати й захищати інтереси своєї країни. Їхнім подвигом надихалися холодноярці, вояки ОУН-УПА. Крутянці довели, що українська державність є високою цінністю, яку молодь готова захищати та виборювати.

Партія регіонів свідомо хоче применшити героїчність цієї події та інших славних сторінок української історії. Адже "регіонали" будують Україну за моделлю совєцької неоколонії з усіма відповідними атрибутами – червоними прапорами та "совковою" ідеологією".

"Крути – це українські Фермопіли, де 300 спартанців-українців дали бій 5-тисячному ворожому війську. Таким чином, вони фактично пробудили націю з летаргічного сну, підняли українців із колін. Цей бій зупинив агресора на кілька днів, і молода держава змогла евакуювати зі столиці та врятувати від орди Муравйова десятки тисяч цивільного населення. Крок далекоглядний, зважаючи, що лише за кілька днів окупації Києва червона банда убила чотири тисячі людей.

Крутянський бій мав і геополітичне значення для української держави. Після цього бою було підписано Брест-Литовський мирний договір, за яким було визнано молоду державу. Ба більше, було визнано державні кордони. До речі, територія України тоді була на 30% більшою за нинішню, і це офіційно було визнано. Це нагадування для тих неуків-комуністів, які далі живуть тридцять дев'ятим роком і міфічним "возз'єднанням"", – підкреслив Андрій Міщенко.

Із текстом постанови можна ознайомитися на сторінці: http://www.svoboda.org.ua/dokumenty/zakony/039066/

Леся, 17.05.2013 10:44



Вибір редакції

Найпопулярніші новини