Націоналісти не допустили кровавої символіки на вулицях Івано-Франківська

9 травня Івано-Франківські свободівці не допустили комуністичну ходу під червоними прапорами вулицями міста та вшанували пам'ять загиблих українців у Другій світовій війні, взявши участь у перепохованні жертв НКВС в селі Пшеничники.

9 травня для націоналістів – це не свято, а День скорботи за мільйонами вбитих українців у Другій світовій війні. Попри вирок суду, що скасував рішення Івано-Франківської міської ради про проголошення 9 травня Днем скорботи та заборону використання символіки неіснуючих держав, місцеві націоналісти таки не дозволили ходи під совєцькою символікою вулицями Івано-Франківська. Незважаючи на те, що вчора комуністи зареєстрували аж три заявки на проведення акції до так званого дня побєди, 9 травня свободівці таки домоглися аби місто не перетворилося на кровавий, серпо-молотовий шабаш.

З плакатами «Геть червоні ганчірки!» та «Ні прапору окупантів!» свободівці перекрили вулицю Незалежності. Там пройшла невелика акція протесту. Народний депутат України від фракції ВО «Свобода» Руслан Марцінків наголосив, що на 22 році Незалежності Україна не має бути окупована червоними шматами окупантів. «Спроби під символікою колишнього союзу пройтися вулицями міста для ніби то святкування перемоги – відверта наруга над честю, пам’яттю та гідністю українців. Яка перемога? Що святкувати?! Перемогу одного окупанта на іншим?! Для українських націоналістів війна не закінчилася 9 травня. Друга світова війна – це просто рівняння сил двох тоталітарних режимів, які для задоволення власних амбіцій та інтересів залучили мільйони звичайних людей, що поклали життя на війні. Цього дня треба не святкувати, а поминати всіх жертв цих режимів, загиблих у кровавій війні!», - зауважив свободівець. У зв’язку зі жалобою на українських прапорах націоналісти вивісили чорні скорботні стрічки.

Місцеві націоналісти скандували: «Ні прапору окупантів!», «Серп і молот – смерть і голод!», «Геть червоні гансірки!», «Слава Україні! Героям слава!». Після невеличкого віче на вулиці Незалежності, колона націоналістів рушила на вулицю Лепкого.

Дорогу до Вічного вогню свободівцям перекрили сотні військовослужбовців, які загородили вулицю. Руслан Марцінків наголосив, що зараз по всій Україні проходять провокації, в багатьох містах влада намагалася вивісити совєцьку символіку, але націоналісти всіляко борються за те, аби не дозволити наруги над пам’яттю України. «Ми таки домоглися, щоб центральна вулиця залишилася чистою від червоних ганчірок та не допустили «побєдного» маршу. Зараз ми всі гуртом їдемо в село Пшеничники аби взяти участь у перепохованні жертв НКВС. Таким чином вшануємо пам'ять загиблих від сталінських репресій», - підкреслив нардеп.

Одразу після мітингу свободівці відправились до села Пшеничники та активно взяли участь у перепохованні загиблих українців, жертв НКВС. 

 

 

Леся, 09.05.2013 16:59



Вибір редакції

Найпопулярніші новини