Пікетувати Казначейство будуть і в Тернополі. Згодом можливі акції протесту під Кабміном - Марцінків

Вчора міська організація ВО «Свобода» пікетувала Головне управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області. Учасники пікету вимагали припинити незаконні дії територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо фактичного блокування коштів місцевих бюджетів.

Ще у 2012 році управлінням Державного казначейства в Івано-Франківську були фактично заблоковані кошти міського бюджету. Впродовж трьох місяців не фінансувалися видатки на житлово-комунальне господарство, транспорт, заробітну плату, капітальні ремонти тощо. Як наслідок, місто зустріло новий 2013 рік зі значними боргами. Початок нового року не тільки не приніс втішних результатів для іванофранківців, а продовжив почату стратегію затримки платежів міських розпорядників коштів.

«Свободівці» вже неоднарозово зверталися зі зверненнями до Казначейства з проханням пояснити причини блокування фінансування міста. Але конкретної відповіді так і не прозвучало, а ситуація набирає все більшого масштабу.

Таким чином із гаслами: «Наші діти також хочуть їсти!», «Уряд Азарова – у відставку!», «Багаті жирують – бідні пікетують» та «Віддайте наші гроші!» місцеві націоналісти, депутати Верховної, обласної та міської рад, вчергове вийшли на пікет Головного управління державної казначейської служби в Івано-Франківській області з вимогою припинити незаконні дії та відкрито пояснити свою роботу у сфері фінансування міського бюджету.

Делеговані представники, міські та обласні депутати, а також представники ЗМІ вирушили до начальника управління з конкретними запитаннями щодо затримки коштів міського бюджету. Народний депутат України Руслан Марцінків поцікавився якими конкретно правовими документами чи вказівками послуговувались працівники Казначейства щодо затримки коштів, зокрема у минулому році. Управління посилається на постанову Мінфіну. Проте чіткої та конкретної відповіді делегати не отримали.

Як наголосив Народний депутат України, «свободівець» Руслан Марцінків, через такі дії під загрозою зриву опиняються дитяче харчування, робота швидкої медичної допомоги, пожежної охорони, житлово-комунальні роботи, заробітна плата працівників бюджетних установ тощо.

«Місто вкотре обмежене у реалізації своїх самоврядних повноважень. А Державна казначейська служба причиною такої ситуації називає різноманітні технічні помилки у підготовці первинних та розрахункових документів. Зрозуміло, що подібні відповіді не мають нічого спільного з дійсністю, а є лише нікчемною спробою виправдати свої незаконні дії. З кожним днем ситуація набирає все масштабнішого оберту та несе серйозну загрозу для міста. Ми вимагаємо негайно припинити фінансовий наступ на місцеве самоврядування та дозволити місту виконувати свої повноваження», - підкреслив націоналіст.

Народний депутат України звернувся до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Генерального прокурора, Міністра фінансів та Голови Державної казначейської служби України із офіційним листом, в якому задекларовані вимоги учасників пікету проти незаконних дій територіальних органів Державної казначейської служби України.

«1. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську та інших територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо блокування платежів розпорядників коштів місцевих бюджетів.

2. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську щодо невиконання рішення Івано-Франківської міської ради від 29.12.2012р. № 934-32 «Про міський бюджет на 2013 рік».

3. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську щодо порушення Бюджетного та Господарського кодексів України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших нормативно-правових актів України в частині відмови від фінансування внесків у статутні капітали комунальних підприємств на поточні видатки.

4. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську та інших територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо фінансування потреб міських громад за залишковим принципом.

5. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську та інших територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо використання коштів місцевих бюджетів на виконання зобов’язань державного бюджету.

6. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську та інших територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо перевищення ними своїх повноважень шляхом адміністративного втручання в фінансування видатків місцевих бюджетів.

7. Припинити незаконні дії управління Державного казначейства у місті Івано-Франківську та інших територіальних відділень Державної казначейської служби України щодо фактичного позбавлення місцеві громади права самостійно розпоряджатися власними коштами», - йдеться у зверненні.

Також Руслан Марцінків наголосив, що подібні акції пройдуть і в інших обласних центрах, зокрема в Тернополі, а згодом – і під стінами Міністерства фінансів.

 

Леся, 26.02.2013 08:49



Вибір редакції

Найпопулярніші новини