Руслан Марцінків: «Місцеві громади повинні самі розпоряджатися та контролювати комунальне майно»

6 лютого 2013 року Народний депутат України, «свободівець» Руслан Марцінків взяв участь у засіданні Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, на якому розглянули ряд важливих питань.  

Як повідомив Народний депутат, сьогодні Комітет розглянув ряд важливих питань. Зокрема, Рахункова Палата представила результати аудиту виконання державної програми доступного житла на 2010-17 роки. Про хід виконання Програми доповідали представники мінрегіонбуду, банків, державної іпотечної установи. Проте, за словами Руслана Марцінківа, результат невтішний. 

«Доступне житло за 3 роки отримало всього близько 2600 сімей, за наявності понад 1 млн. квартирної черги в країні. Крім того, «доступне» житло виявилося зовсім недоступним для тих людей, які його насправді потребують. А влада в держбюджеті на 2013 рік на реалізацію цієї Програми виділила 50 млн. грн., що в 4 рази менше. Але така позиція зрозуміла: у 2012 році проходили Парламентські вибори і «регіоналам» був потрібен рейтинг, а зараз вибори закінчились, а, отже, закінчились і соціальні проекти. Крім того, існуюча програма реально зараз більше працює на добудову кризових житлових довгобудів, ніж на побудову соціального житла», - коментує нардеп. «Свободівець» зауважив, що для покращення ситуації потрібен базовий закон. І для його підготовки Комітет утворив роботу групу.

Ще одним важливим питанням став розгляд урядового законопроекту №0858 щодо особливостей передачі в концесію комунальних підприємств тепло та водопостачання. За словами, Руслана Марцінківа, умови концесії є на руку тільки приватному капіталу і позбавляють місцеві громади навіть обмежених важелів контролю за комунальним майном. «Якщо концесія, то тільки на умові реальних інвестицій, в інтересах громади і під контролем органів місцевого самоврядування. Місцеві органи влади мають мати безпосередній вплив щодо розпоряджання та контролю за комунальним майном на території місцевих рад», - пояснює націоналіст. Таким чином за ініціативою Руслана Марцінківа законопроект відправили на доопрацювання.

«Також Комітет підтримав мою пропозицію внести зміни до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів та інших нормативних документів, включивши до них обов’язкове зазначення забудовником факту сплати пайової участі замовників будівництва у створенні та розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста. Це важливо для місцевого самоврядування, оскільки чинним Законом «Про регулювання містобудівної діяльності» місцеві громади повністю усунуті від дозвільних процедур, що дає можливість несумлінним забудовникам не виконувати своїх зобов’язань перед містом», - йдеться у повідомленні Руслана Марцінківа.

 

Леся, 07.02.2013 11:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини