Івано-Франківська обласна рада висловлює своє категоричне несприйняття намірів частини депутатів Сейму Республіки Польща домагатися прийняття шовіністичної за змістом та антиукраїнської за суттю ухвали про визнання ОУН-УПА злочинними організаціями

Додаток

до рішення обласної ради

від 30.04.2013. № 938-21/2013

 

 

Президенту України

В. Януковичу

 

Голові Верховної Ради України

В. Рибаку

 

Прем’єр-міністру України

М. Азарову

 

Міністру закордонних справ України

Л. Кожарі

 

                                                                                     ЗАЯВА

Івано-Франківська обласна рада висловлює своє категоричне несприйняття намірів частини депутатів Сейму Республіки Польща домагатися прийняття шовіністичної за змістом та антиукраїнської за суттю ухвали про визнання ОУН-УПА “злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення “східних кресів” 1939-1947 років”.

Поява такого документа загрожує курсові добросусідства і взаємопідтримки, який склався між Україною та Республікою Польща після проголошення незалежності України. З боку частини депутатів Сейму на українців знову чиниться тиск з метою покласти всю відповідальність за події 1942-1943 років на Волині на українців.

Формулювання, які вживаються в проекті ухвали, є цілковито неприйнятними та суперечать історичній правді. Цей проект містить ознаки прямого втручання у внутрішні справи нашої держави. Україна не має просити вибачення за дії УПА, що стала на захист українського населення та перекреслила загарбницькі наміри стосовно українських земель в роки Другої світової війни.

На наше переконання, коли йдеться про гострі сторінки в українсько-польських стосунках, основою для порозуміння повинна бути прийнята політична формула, підтверджена президентами України та Польщі –“прощаємо і просимо прощення”.

Подібні ініціативи суперечать принципу добросусідства між двома народами. Прагнення окремих депутатів польського Сейму оголосити борців за незалежність України “злочинцями” завдасть непоправної шкоди міждержавним відносинам та зруйнує взаємопорозуміння між націями, досягнуте у попередні роки.

Депутати Сейму Республіки Польща мають усвідомити, що поява таких намірів не сприятиме налагодженню і розвитку добросусідських українсько-польських стосунків. Це вигідно реставраторам північної імперії, які протягом історії діяли за принципом “поділяй та володарюй”. Шлях взаємних звинувачень та претензій однозначно веде до погіршення наших міждержавних стосунків, і, переконані, суперечать національним інтересам як України, так і Республіки Польща.

Враховуючи наведене, обласна рада вимагає:

– від Міністерства закордонних справ України – на офіційному рівні звернутися з нотою протесту до керівництва Республіки Польща стосовно намірів частини депутатів польського Сейму, які суперечать принципу рівноправності та добросусідства між двома народами;

– від Верховної Ради України – звернутися до депутатів Сейму Республіки Польща із закликом відмовитися від політичних спекуляцій на трагічних подіях українсько-польського протистояння в ХХ столітті.

 

Прийнято на двадцять першій сесії Івано-Франківської обласної ради
30 квітня 2013 року

Леся, 03.05.2013 11:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини