Івано-Франківська міська рада засудила наміри Республіки Польща щодо ухвали антиукраїнської резолюції

25 квітня 2013 року Івано-Франківська міська рада підтримала заяву до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, міністра закордонних справ України, депутатів Сейму Республіки Польща, яку ініціювала фракція Всеукраїнського об'єднання "Свобода" щодо намірів польського Сейму ухвалити антиукраїнську резолюцію.

Наміри Сейму Республіки Польща ухвалити шовіністичну за змістом та антиукраїнську за суттю постанову про визнання ОУН–УПА "злочинними організаціями, які вчинили геноцид польського населення "східних кресів" 1939–1947 років" зустріли глибоке обурення націоналістів Івано-Франківщини. Висловлюючи свою категоричну незгоду з позицією сусідньої держави, фракція ВО "Свобода" ініціювала ухвалення заяви до центральних органів влади України із закликом звернутися з нотою протесту до польського Сейму та закликати сусідню державу припинити політичні спекуляції. На переконання депутатів, такі кроки деяких польських політиків можуть звести нанівець дружні та партнерські відносини між Україною та Польщею, адже формулювання, які вживають сусіди – не що інше, як перекручування історичної правди.

У заяві, зачитаній депутатом-свободівцем Адрієм Тютюнником, зазначається:

"З боку польської сторони на українців знову чиниться шалений тиск із метою покласти всю відповідальність за події 1942–1943 років на Волині на українську сторону.

Формулювання, які вживає польська сторона в проекті ухвали, є цілковито неприйнятними та суперечать історичній правді. Цей проект містить ознаки польського колоніалізму та шовінізму, втручання у внутрішні справи України і висуває територіальні претензії до України.

Не Україна має просити вибачення за дії УПА, яка стала на захист українського населення та перекреслила загарбницькі наміри поляків щодо українських земель у роки Другої світової війни, а Польща – за дії своїх загонів, які боролися на українських етнічних землях за "Жеч Посполіту від можа до можа", заперечуючи право українського народу на свободу та незалежність.

Подібні ініціативи польської сторони суперечать принципу добросусідства між двома народами. Прагнення польської сторони оголосити борців за незалежність України "злочинцями" завдасть непоправної шкоди міждержавним відносинам та зруйнує порозуміння між націями, досягнуте в попередні роки.

Депутати Сейму Республіки Польща мають усвідомити, що подібні проекти ухвал грають на руку Кремлю. Маємо розуміти: загострення українсько-польських стосунків вигідне тільки Російській Федерації з точки зору її геополітичних інтересів.

З цієї причини Івано-Франківська міська рада вимагає від МЗС України офіційно звернутися з нотою протесту до уряду Республіки Польща щодо намірів найвищого законодавчого органу Республіки Польща, які суперечать принципу рівноправності та добросусідства між двома народами; від Верховної Ради України – звернутися до польського Сейму із закликом відмовитися від політичних спекуляцій на трагічних подіях українсько-польського протистояння в ХХ столітті та припинити втручатись у внутрішні справи України".

Леся, 27.04.2013 12:28



Вибір редакції

Найпопулярніші новини