Уроки французького та іспанський екзамен для українських регбістів

16-денне турне по Франції ї Іспанії, організоване Фондом розвитку дитячо-юнацького регбі в Україні ( директор Дейнеко Л.Г.),здійснила делегація українських регбістів. Базовими у цій делегації були юнацькі команди РК «Ірпінь» ( 1997 р.н.) та РК «Юніор» з Рівного ( 1997-99 р.р.н.). До складу обох команд входили і шість гравців з івано-франківської ДЮСШ-2-«Роланд».

Програма поїздки була насичена як спортивними, так і культурними заходами.  Юні українські регбісти та члени делегації мали можливість познайомитись з однією з найсильніших у світі французькою школою регбі, ознайомитись із системою підготовки та інфраструктурою регбійних клубів.  взяти участь у спільних тренуваннях під керівництвом  французьких тренерів.

Три дні українські команди провели у невеличкому містечку Сент-Север, регбійний клуб  якого SASS організований ще у далекому 1905 році, а тому має велику історію і підготував багато знаних регбістів, у тому числі, і гравців збірної Франції. Щоденні спільні з французькими ровесниками тренування під керівництвом французьких тренерів стали неоціненними, як для гравців, так і для тренерів. Спаринг-ігри між українцями та французами закінчились на користь господарів.

Ще один день українці провели у курортному Біарріці, розміщеному на березі Біскайської затоки. Спільні тренування та контрольні ігри у цьому місті стали ще й доброю підготовкою до турніру, який очікував українців у Мадриді. До речі, у Біарріці відбулось знайомство з 80-річним Мішелем Саляя, гравцем збірної Франції, яка разом із збірними Уельсу, Румунії і Чехословаччини брала участь у показових матчах з регбі  на ІІІ Всесвітньому фестивалі молоді і студентів , що відбувся у серпні 1957 року у Москві. Власне, після цих ігор і почався період розвитку регбі у СРСР.

Основна подія поїздки відбулася у столиці Іспанії Мадриді. Тут відбувся VIII традиційний міжнародний турнір з регбі, організований клубом Тasman rugby Boadilla. Участь у турнірі взяли 46 команд у вікових категоріях від 6 до 16 років з Іспанії, Франції, Шотландії та дві українських, що виступали серед шістнадцятирічних.

Команда РК «Ірпінь»,  яку підсилили франківці Семйон Назар, Коваль Валентин та Холявко Марко, у груповому турнірі зайняла перше місце у суперечці з командами «Сальвадор» Вальядолід, «Гетхо» Більбао і «Лес Абелес» Валенсія і вийшла у півфінал.

Команда РК «Юніор», за яку виступало ще три іванофранківці, у своїй групі зайняла третє місце, пропустивши вперед  шотландський «Стірлінг» та «Врак» з Вальдоліда. Позаду залишились господарі з клубу «Тасман» Мадрид.

У півфіналі РК «Ірпінь» у впертій боротьбі  здолав «Стірлінг» - 12:10 і отримав право зіграти за головний трофей, а молодша українська команда після відмови шотландців продовжувати ігри після поразки у півфіналі отримала шанс зіграти у матчі за 3-є місце. Для обох українських команд фінальні ігри виявились невдалими: РК «Ірпінь» програв «Врак» - 0:5 і у підсумку зайняв друге місце, а друга команда знову програла «Гетхо» - 0:17 і задовільнилась четвертим місцем.

Найкращим чином у турнірі проявили себе іванофранківці Семйон Назар, Коваль Валентин і Яковів Ростислав.

Наступного дня українці провели ще одну товариську зустріч у Барселоні, програвши каталонцям з мінімальним рахунком – 10:12.

Значний досвід і багато позитивних емоцій здобули юні регбісти не тільки від тренувань та ігор, але і від перегляду матчу чемпіонату Франції між командами «Тулуза» і паризьким «Метро 92» на стадіоні «Стад де Франс» , ознайомлення з визначними памятками Дрездена, Парижу, Мадрида, Барселони, Тулона та Будапешта.

 

 

 

 

Леся, 30.04.2013 16:26



Вибір редакції

Найпопулярніші новини