“Складних” дітей у Карітасі адаптують творчістю та цікавим дозвіллям

Дітям, які опинились у складних життєвих обставинах, потрібно значно більше любові та уваги з боку дорослих. Працівники БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» активно працюють над покращенням соціальної безпеки таких дітей, їхньої соціальної адаптації та реінтеграції. Для цих дітей постійно організовується змістовне дозвілля та активний відпочинок, що забезпечує створення психологічного комфорту задовольняє їх потреби у спілкуванні, самореалізації та пізнанні чогось нового.

Нещодавно  для дітей Богородчанського району, які опинились у складних життєвих обставинах місцевий благодійний фонд Карітас організував цікаву  і пізнавальну  поїздку до спортивно-розважального комплексу «Цунамі» (аквапарк), що в Івано-Франківську. Розважаючись, підлітки розвивали  навички співпраці, колективної взаємодії, що є важливим для найшвидшого соціального пристосовування,  коли дитина повинна позитивно ставитися не тільки до себе, але й до інших людей.

Як зауважує куратор проекту «Психоемоційна соціальна робота з дітьми, що опинилися в складних життєвих ситуаціях» Леся Дорош, спільні заходи формують в дитини вміння домовлятися з товаришами, розподіляти обов'язки, враховувати інтереси й бажання інших, виконувати спільні дії, надавати необхідну допомогу, позитивно вирішувати конфлікти, поважати думку іншого. Тоді у дитини виникає набагато менше проблем із соціальною інтеграцією. Крім того, в невимушеному середовищі соціальному працівникові набагато легше і краще розуміти колектив дітей: що їх хвилює, що вони відчувають у кожній конкретній ситуації, наскільки їх інтереси збігаються з вирішуваними завданнями. Дорослі, з одного боку, глибше розуміють їх, а з іншого - оцінюють себе, аналізують і свої вчинки, методи та прийоми впливу. А це у свою чергу сприяє взаєморозумінню.

Щоб діти отримали знання та навички в різних сферах особистого та суспільного життя, незважаючи на кризу, в якій опинилась родина працівники Карітасу провели два майстер-класи: «Мініатюрні коробочки для подарунків» та «Декупажний витвір». Створюючи твори мистецтва власними руками, підлітки помітно підвищують власну самооцінку. Діти виявили, що в кожного з них є творчі здібності, що посприяло новим уявленням та ідеям щодо їхнього професійного самовизначення. Колективна праця дала можливість розвинути комунікативну культуру дітей, що полегшить їхню соціальну інтеграцію.

 

 

Леся, 17.04.2013 09:37



Вибір редакції

Найпопулярніші новини