У святкові пакунки – мистецькі подарунки від неповносправної молоді

Миловидні янголята, пухкенькі сніговички, ікони на склі, кольорові ялиночки, намиста, різдвяні листівки, рибки та інші звірята — усе це своїми руками напередодні Різдва виготовляли молоді інваліди, щоб разом із цими дарунками подарувати Вам і Вашим домівкам радість, затишок і любов. Виставка-продаж робіт неповносправних триває до 10 січня у Львівській майстерні шоколаду в Івано-Франківську (вул. Мазепи 6).

 

Усі ці вироби створені в рамках нового арт-проекту Карітас України, що об’єднав десятки молодих людей з особливими потребами і відомих львівських митців. Мета їх співпраці ─ створення святкових подарунків, які привертатимуть увагу до проблем соціалізації неповносправних людей в нашій країні.  Допомогли виконати спеціальні різдвяні презенти, вклавши у роботи власні стиль і манеру відомі митці − Остап Лозинський, Оля Кравченко, Мар’ян Пиріг, Ольга Пильник, Євгенія Рябчун, Мар’яна Квятковська. Вони кажуть, що такий проект і соціально важливий, і створює альтернативу експортованим подарункам.

 

В рамках проекту «Від Романа до Йордана», що розпочався наприкінці 2011-го року, відбувалися виставки, майстер-класи, різдвяна ярмарка, акції в галереях і кав’ярнях, музичний концерт ─  ці події охопили Захід України, а також столицю. Молоді митці разом  з неповносправною молоддю з Карітасу України презентували ікону на склі, сучасну ікону на дошці, кераміку, текстиль,  живопис на полотні, цікаві тематичні подарунки та іграшки. Митці дуже стоваришувались із неповносправною молоддю і з радістю продовжили співпрацю і цієї осені.

 

Вихованці Івано-Франківського Карітасу з вдячністю згадують майстер-клас Мар'яна Пирога, який вчив неповносправних виготовляти ангеликів із тканини. Мар’ян Пиріг, художник, власник «Ремісницької Родини Пирожків» (pyrozhky.livejournal.com), музикант і активіст арт-проекту розповідає: «Коли минулого року мене запросили взяти участь у майстер-класах з молоддю, що має особливі потреби, я був дещо заскочений. До вчителювання не хотів мати ніякого відношення – вважаю це за щось навязливе, що суперечить свободі вибору людини. Але конкретно до цього запрошення я віднісся дещо інтимно-делікатно, ніби тебе просять бути за хресного у дитини – від таких речей негоже відмовлятися.

 

І вже згодом, побувавши на заняттях, які проводили інші митці, і почавши вести свої, я докорінно змінив свою думку. Я був, як ніколи, вражений абсолютною відкритістю молодих неповносправних людей. В голові не вкладалось, що поєднує цих надзвичайних світлих особистостей зі словом "неповносправний"! Біля них радше я себе відчуваю в чомусь обмеженим. Вони так просто і повністю віддаються справі, пускають у власний незабруднений стереотипами і брехнею простір. Їх любов до добра, до кольорів і творчої сили змушує тебе без будь-яких вагань відчути себе в повній мірі щасливим, радісним.

 

Я дуже вдячний доліза те, що звела мене з такими надзвичайними людьми. Глибоко поважатиму і захоплюватимусь до кінця своїх днів людьми з особливими потребами, а також людьми, які працюють із ними!»

 

В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. Люди з функціональними обмеженнями у вітчизняному суспільстві відчувають негативний вплив багатьох соціальних проблем, пов’язаних з освітою, працевлаштуванням, медичним обслуговуванням, матеріально-технічним та інформаційним забезпеченням повноцінної інтеграції у суспільне життя, стигматизацією.

 

Людмила Сухарєва, координатор Карітасу України по роботі із людьми, що мають особливі потреби, розповіла, що цієї осені митці провели із неповносправною молоддю близько 20-ти професійних майстер-класів у Львові, Стрию, Дрогобичі та Івано-Франківську. “Молоді люди з особливими потребами почуваються щасливими, будучи залученими до виконання мистецьких робіт. Перш за все – це створення  особливого настрою, покращення їх психологічного стану, комунікативних навичок і загальний розвиток особистості. Також виконання даної ініціативи проекту допомагає краще інтегрувати та соціалізувати неповносправних осіб в місцеві громади, вплинути на зміну свідомості стосовно сприйняття людини з особливими потребами в суспільстві».

 

Організатори благодійної ініціативи вірять, що арт-проект щороку розширятиме свою географію і маштаби, стане ще однією невід’ємною частинкою різдвяного настрою для українців. Підтримати продовжуваність арт-проекту Карітасу України для молоді, що має особливі потреби, з митцями Ви можете, придбавши їх вироби у Львівських майстерні шоколаду в Івано-Франківську за адресою: вул. Мазепи 6, "Львівська Майстерня Шоколаду", тел. 098 608 57 09 або зробивши благодійну пожертву на р/р 2600801913626 в Центральна Філія ПАТ "КРЕДОБАНК", МФО: 325365, Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», ЄДРПОУ 21695710 (вкажіть призначення платежу: благодійний внесок на арт-проект для молоді, що має особливі потреби).







Леся, 28.12.2012 15:32



Вибір редакції

Найпопулярніші новини