Відбулося нагородження переможців правового фестивалю «Ми маємо право знати більше»

Минулого тижня в приміщенні товариства «Просвіта» відбувається заключний єтап правового фестивалю «Ми маємо право  знати більше!» - гала-концерт.  Понад 100 вихованців  шкіл – інтернатів Івано-Франківської області  протягом жовтня – грудня 2012 року змагались  за отримання звання бути кращими  у виявленні своїх  умінь,  розуміння  проблеми  торгівлі людьми  та протистояння цьому ганебному злочину ХХІстоліття.

Кожен із чотирьох етапів правового фестивалю  мав свох переможців, а в загальному підсумку  перемогу отримала команда  Івано-Франківської обласної загальноосвітньої школи – інтернат № 1 ; ІІ місце розділили між собою команди  Калуської  спеціальної ЗОШ № 1 та Івано-Франківського ліцею для обдарованих дітей з сільської місцевості, ІІІ  - команди Долинської спеціалізованої загальноосвітньої школи – інтернат №1 та команди Рогатинської спеціалізованої школи – інтернат № 1 та Рогатинського ЦСССДМ.  

Переможців вітали та нагороджували цінними подарунками  гості  гала –концерту  - п. Анастасія Яновицька програмний асистент Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні, члени журі: головний спеціаліст головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА п. Василь Лейбюк,  завідувач лабораторії національного виховання Івано-Франківського обласного інституту післядипломної  педагогічної освіти п.Оксана  Фляк, методист лабораторії національного виховання Івано-Франківського обласного інституту післядипломної  педагогічної освіти п.Оксана  Риндич; директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» отець мітрат Володимир Чорній.

Фестиваль «Ми маємо право знати більше» є складовою частиною правової освіти дітей, має на меті фундаментальне вивчення і засвоєння неповнолітніми положень міжнародного та національного законодавства з протидії торгівлі  людьми, дітьми. Учнівська молодь - особлива група ризику, особливо діти, які опинились в складних життєвих ситуаціях. Для попередження втягнення молоді у злочини, пов’язаних з торгівлею людьми, працівниками Карітасу  для  учнів 9-11 класів шести шкіл – інтернатів Івано-Франківської області попередньо було проведено  14 превентивних заходів з використанням АРТ-технологій.

Із числа  учасників превентивних заходів в кожній школі  була сформована  команда  для участі  у правовому фестивалі «Ми маємо право знати більше». Комадне змагання та  цікаві конкурси перетворили учнівську молодь  із пасивних слухачів у соціально-активних молодих людей. Підлітки,  усвідомивши небезпеки та ризики, пов’язані зі злочинами торгівлі людьми, намагались зробити свій внесок у  протистояння цій проблемі сучасності, демонструючи  інтерактивні методи донесення інформації про проблему широкому загалу.

До  заклику протистояти  нелегальній міграції та торгівлі людьми   доєдналася і місцева співачка – заслужена артистка України Ірина Лончина. Своєю піснею «Мати – емігрантка» вона продемонструвала  свою активну позицію,  розуміння  цієї  суспільної проблеми і  урочисто відкрила гала – концерт.

Готуючить до кожного з етапів правового фестивалю, діти продемонстрували рівень засвоєння інформації превентивного характеру, яку отримали  під час організованих для них просвітницьких заходів. Вони показали, що вміють застосовувати і використовувати набуті навики та знання у випадках, коли дітей чи інших представників груп ризику, спонукають до ситуацій торгівлі людьми. Конкурсні роботи команд виражали серйозність та глибину ставлення учнів до проблеми  торгівлі людьми в Україні.

«Народна мудрість  промовляє до нас „Береженого Бог береже”. Не шукайте примарного щастя там, де воно вас не чекає. Шукайте його у власному домі.  Кому, як не вам піднімати українську економіку, будувати незалежну державу. І, знаючи закони  своєї держави, не втратити людської гідності, зберегти своє життя, здоров’я. Діти,  будьте пильними, не піддавайтесь спокусам  швидкого заробітку та  легкого життя! Бережіть себе!»- з настановою звернувся до учасників та глядачів гала – концерту   директор БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» отець мітрат Володимир Чорній

Правовий фестиваль організований  місцевим благодійним фондом Карітас в рамках проекту «Ми маємо право знати більше!» за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку та Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні. Особливе сприяння  в проведенні фестивалю надано Головним  управлінням освіти і науки Івано-Франківської  облдержадміністрації.

 

Леся, 04.02.2013 09:06



Вибір редакції

Найпопулярніші новини