У Карітасі волонтерів навчали доглядати за лежачими хворими

Знерухомленість лежачих хворих породжує дуже багато серйозних ускладнень, які істотно погіршують результат основного захворювання. Відтак, лежачим хворим без сторонньої допомоги ніяк не обійтися. На допомогу людям, що тривалий час змушені знаходитися у ліжку, рпиходять волонтери Карітасу.

Для своїх волонтерів «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» провів практичний треніг, під час якого  навчали профілактики вторинних захворювань. Тренер розповіла про основні ускладнення, що виникають у звязку з довготривалим перебуванням у ліжку, а саме про пролежні, пневмонії, контрактури та атрофії мязів. Також волонтерів ознайомили з допоміжними засобами, що використовують для профілактики пролежнів: протипролежневим  матрацом, гумовим колом та подушками з льоном.

«Людям, які доглядають за лежачими хворими, треба намагатися не допустити появи пролежнів, адже це серйозна проблема, якою не можна нехтувати. Треба періодично змінювати положення тіла лежачого хворого, повертати через певні проміжки часу з одного на інший бік або на спину  та правильно застеляти ліжко. Регулярно проводити гігієнічну обробку шкіри» - наголосила тренер Ольга Соляник.

Волонтери отримали навики виконання лікувальної фізкультури, активних рухів пацієнта та дихальної гімнастики з  метою профілактики  контрактур, атрофій  та пневмоній. Під час тренінгу  кожен зрозумів, що регулярне виконання вправ  допоможе уникнути цих проблем. Це важливо  наголошувати  для хворої людини та доглядальника, адже більше місяця постійного нерухомого лежання у хворого відбувається повна атрофія м’язів.

Захід відбувся в рамках проекту «Паліативна допомога в Івано –Франківську» за фінансування Карітасу Архиєпархії Відня (Австрія).

Леся, 04.04.2013 10:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини