16 депутатів відмовились надати списки своїх помічників

На сьогодні списки своїх помічників-консультантів оприлюднили 88 депутатів, 16 народних обранців відмовились надати інформацію. Інші не надіслали жодної відповіді.

Громадянська мережа ОПОРА ще 19 лютого звернулась до народних депутатів із проханням оприлюднити своїх помічників та вказати форму їхнього працевлаштування. Протягом півтора місяця ОПОРІ надходять відповіді з інформацією про помічників.

Найчастіше причиною відмови було посилання на захист персональних даних помічників. Про це у своїх офіційних відповідях повідомили Володимир Рибак(Голова Верховної Ради), Євген Карташов (Партія регіонів), Віталіна Дзоз (Партія регіонів), Руслан Марцінків («Свобода»), Іван Фурсін (Партія регіонів), Віктор Бутківський (Партія регіонів), Микола Катеринчук («Батьківщина»), Юрій Боярський (Партія регіонів) та Євген Мельник («Свобода»). Тетяна Донець вказала загальну кількість своїх помічників, проте не оприлюднила їхні імена, посилаючись на те, жоден із них не дав згоди на поширення персональних даних.

Досить непослідовною у цьому питанні була поведінка депутата від фракції «Свобода» Андрія Мохника. Під час інтерв’ю кореспонденту ТВі депутат люб’язно надав телефонні номери двох помічників при увімкненій телекамері. Проте під час розмови за вказаним номером, помічниця Мохника зазначила, що її керівник не дозволяє розголошувати інформацію про своїх консультантів у зв’язку з їхньою незгодою, проте надіслала інформацію про себе електронним листом журналістці. У відповіді на запит ОПОРИ власник мандату подякував мережі за звернення із закликом до співпраці з метою дослідження ефективності роботи народних депутатів. Проте зауважив: «…прагнення наблизити рівень парламентаризму в Україні до світових стандартів, зокрема щодо активності депутата у законодавчій діяльності, роботі в комітетах, комісіях, фракціях, роботі з виборцями, не має нічого спільного зі збиранням інформації про помічників-консультантів, оскільки це суперечить Закону України «Про захист персональних даних».

Микола Джига (Партія регіонів) відповів, що це конфіденційна інформація, яка не може бути надана згідно п.2. ч.1 ст.22 ЗУ "Про доступ до публічної інформації". Проте депутат зазначив, що відмова може бути оскаржена до суду згідно з Кодексом адміністративного судочинства України.

Володимир Макеєнко (Партія регіонів), голова комітету з питань Регламенту у телефонній розмові ще в лютому відповів, що наразі має більш важливі справи і перегруженість роботою списав на те, що «дуже непросто працювати з Пишним» (першим заступником цього комітету).

Богдан Бенюк («Свобода») повідомив про те, що він не вирішує, чи можна ділитися інформацією про своїх помічників і з цим проханням варто звертатися в Політраду партії.

Обіцяли відповісти на запит і не зробили цього два регіонали – Михайло Чечетов і Нестор Шуфрич.  Перший заступник голови фракції Чечетов по телефону сказав: «Не хвилюйтесь, все відправимо». І кинув слухавку. А помічниця Нестора Шуфрича, довго розпитуючи, для чого ця інформація потрібна, декілька разів обіцяла розсекретити ці дані. Проте від лютого відповіді на запит ОПОРИ не було.

Громадянська мережа ОПОРА сподівається, що ті народні обранці, які досі не відповіли на запит про оприлюднення помічників народних депутатів, приєднаються до своїх колег, які надали цю інформацію. Адже непублічність даних про помічників народних депутатів  України не може вважатися прийнятною  практикою. 

Леся, 04.04.2013 09:06



Вибір редакції

Найпопулярніші новини