Руслан Марцінків: «Концесія є інструментом прихованої приватизації комунальних підприємств»

«Концесійні угоди в сфері тепло- та водопостачання як правило не ведуть до покращення якості надання послуг споживачам, а призводять до різкого збільшення тарифів населення. В нинішніх умовах концесія – це інструмент тіньової і корупційної приватизації комунальних підприємств», – заявив народний депутат від ВО «Свобода» Руслан Марцінків за підсумками слухань на цю тему в парламентському Комітеті з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики.

«Як показує практичний досвід в Україні, приклади Луганська та Бердянська, через концесію відбувається не залучення справжнього інвестора, який вкладає власні кошти в оновлення комунальних мереж та зменшення втрат води і тепла, а банальний заробіток на споживачах та відчуження комунальної власності», - зазначив депутат.

Тому на переконання «свободівця», законодавство в цій сфері потребує рішучих змін, які гарантуватимуть внесення реальних інвестицій з боку концесіонера в модернізацію мереж, дотримання стандартів якості наданих послуг, захищатимуть  місцеві громади від втрати майна і надаватимуть органам місцевого самоврядування повноваження для контролю за виконанням концесійної угоди.

На думку Руслана Марцінківа, урядовий законопроект (№0858) щодо особливостей передачі в оренду чи концесію комунальних об’єктів показує, що нинішня влада взяла курс на приховану приватизацію рентабельних комунальних підприємств в сфері тепло- та водопостачання, замість того, щоб забезпечити нормальні умови для розвитку галузі.

«Сьогодні фактично відбувається штучне банкрутування комунальних підприємств водопостачання та теплопостачання через неадекватну тарифну політику, яка не враховує місцеві обставини, завищені ціни на газ та електроенергію для цих підприємств,  унеможливлення з цього року поповнення статутних фондів, постійні затримки казначейських платежів по видаткам в ЖКГ, неузгодженості у законодавстві про пайовий внесок на розвиток комунальних мереж забудовниками, зменшення бази оподаткування місцевих бюджетів та несправедливий розподіл дотацій на вирівнювання тарифів між регіонами країни. Саме на вирішення цих проблем в житлово-комунальній сфері передусім повинна бути спрямована законодавча робота парламенту», – наголосив депутат.

Леся, 21.03.2013 15:29



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини