Руслан Марцінків: «Для покращення стану доріг треба змінити систему управління дорожнім господарством»

«Для покращення якості українських доріг потрібні не тільки додаткові бюджетні кошти, а нові некорупційні та конкурентні підходи до управління дорожнім господарством країни, зокрема відповідні повноваження органів місцевого самоврядування», – заявив народний депутат України від ВО «Свобода», член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики  Руслан Марцінків.

«Заяви урядовців про те, що відсутність бюджетних коштів є головною причиною нинішнього аварійного стану українських доріг - не витримують жодної критики, – ­переконаний «свободівець», - Адже навіть з офіційних повідомлень Прокуратури зрозуміло те, що сотні мільйонів бюджетних коштів щорічно розкрадаються на ремонтах доріг. Крім того, урядовці не спроможні відзвітувати про використання коштів дорожнього збору, які сплачують українські водії при купівлі пального. А це, за підрахунками експертів, бл. 20 млрд. грн. на рік», - наголошує Руслан Марцінків.

Народний депутат вважає, що потрібно радикально змінити чинну систему управління дорожнім господарством країни, усунувши корупційні та монополістські схеми, які спричиняють вкрай неефективне використання бюджетних коштів.

«По-перше, виконавці дорожніх робіт повинні визначатися виключно за умовами відкритих та прозорих тендерів, за участю приватних компаній та під контролем громадськості. «Укравтодор» має бути позбавлений будь-яких ознак монополіста та можливостей зловживати монопольним становищем, як це відбувається зараз.

По-друге, догляд і ремонт усіх доріг місцевого значення має бути передано у віддання органів місцевого самоврядування. Відповідно, у місцеві бюджети має бути передана більша частина коштів дорожнього збору. Крім того Державне казначейство має фінансувати дорожні роботи  першочергово і в повному обсязі, а не в кінці року за залишковим принципом.

По-третє, вартість ремонтних доріг не має перевищувати вартості відповідних робіт в країнах Європейського Союзу. А це неодноразово мало місце в дорожніх роботах на замовлення «Укравтодору» в минулі роки, коли ціна прокладення одного кілометра дороги в Україні була в 3-5 разів вищою, порівняно з цінами за таку ж роботу в ЄС.

По-четверте, необхідно встановити  щонайменше 5-річну обов’язкову гарантію якості дорожних робіт. В разі дострокового пошкодження дорожнього полотна ремонти повинніпроводитись за кошти підрядника», пояснює «свободівець».

Крім того, за словами Руслана Марцінківа, держава має запропонувати привабливий механізм  співфінансування ремонту доріг із залученням коштів прилеглих підприємств та приватних інвесторів.

 

Леся, 21.02.2013 15:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини