Націоналіст Сич про Кобзаря: Шануймо сьогодні Шевченка, як прабатька українського націоналізму

На переконання народного депутата України, голови Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександра Сича, словесний монумент пам’яті Шевченка, який щороку увінчує наші серця у день народження великого Кобзаря, вартий не лише глибокої пошани, але й наслідування, адже принципи та цінності, закладені  велетом Українського духу, зберігають свою актуальність і на сучасному етапі розбудови національної держави.

Виступаючи перед громадськістю міста Івано-Франківська на урочистому віче з нагоди 199-ї річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, народний депутат України Олександр Сич означив роль і значення цієї геніальної та непересічної особистості у націогенезі, окреслив цінність його творчості й значущість ідейних постулатів, що не втрачають своєї величі ось уже протягом двох століть національній історії.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять Тараса Григоровича Шевченка – великого українця, патріота, громадянина. Вшановуючи, будьмо українцями не тільки по формі, не лише по вишиванці та українській пісні, але й залишаймося ними по духу, відношенню до всього українського! Шануймо Шевченка як патріота – будьмо патріотами великої, могутньої, соборної України! Шануймо Шевченка як громадянина, який ніколи не був байдужим до національних проблем! Шануймо сьогодні Шевченка, як прабатька українського націоналізму! Адже він першим після національно-визвольної революції Хмельницького, на руїнах поразки Мазепи підніс національний дух та прорік заповітне «кайдани порвіте!», – зауважив свободівець.

За словами Олександра Сича, Тарас Швченко, а згодом і Микола Міхновський, Дмитро Донцов, Степан Бандера, Роман Шухевич та десятки інших визначних національних постатей заклали та розбудовували фортечні мури українського націоналізму. Тепер же, у сучасних реаліях настав час вибудовувати стратегію українського наступу.

«Саме Шевченко у своїй творчості концептуалізував дві взаємопов’язані речі, що є так актуальними сьогодні – принципи національної і соціальної справедливості. Взаємов’язані, адже навіщо взагалі соціальна справедливість, різноманітні соціальні блага, якщо не буде носіїв цих благ і навпаки?!», – відзначив Олександр Сич.

На думку свободівця, Тарас Шевченко – символ, геній і дух української нації, будитель національної свідомості українців. Його велич відзначають і сучасні зарубіжні науковці, які ставлять Тараса Шевченка в один ряд із Шандором Петефі, Адамом Міцкевичем та іншими будителями національного духу європейських країн. Українські ж герострати, яких, на жаль, вдосталь, свідомо намагаються змаргіналізувати його, ототожнити хуторянину, як, зрештою, і змаргіналізувати все національне, рідне…

«Найкраща пам'ять про Шевченка – розбудова України, якою її бачив великий Кобзар. Великої, соборної, від краю до краю... України, де панує національна і соціальна справедливість, де немає величезного розриву між декількома відсотками багатіїв і масою нужденного люду, де панує християнська віра, домінує українська мова, культура і загалом все українське!», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 10.03.2013 09:43



Вибір редакції

Найпопулярніші новини