Олександр Сич: «Подвійні стандарти в системі освіти є своєрідним виявом «соціальної шизофренії»

На думку народного депутата України, першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександра Сича, в чинних реаліях державна влада адміністративно-командними методами намагається втримати на плаву систему освіти, яка деградує і розвалюється. Таку точку зору свободівець висловив під час слухань Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти «Про законодавче забезпечення розвитку вищої освіти в Україні», що відбулися напередодні.

У слуханнях взяло участь понад 250 учасників, серед яких, зокрема, народні депутати України, представники Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, інших центральних органів виконавчої влади, обласних рад, обласних державних адміністрацій, Національної академії наук України, галузевих академій, керівники вищих навчальних закладів, представники органів студентського самоврядування, громадських освітянських і молодіжних організацій.

Головним питанням порядку денного стало обговорення та напрацювання пропозицій до Верховної Ради України щодо аналізу одразу трьох законопроектів «Про вищу освіту», почергово зареєстрованих у парламенті народними обранцями від влади, опозиційних політичних сил, а також від депутатів, які на даний час є позафракційними.

Виступаючи перед учасниками слухань, Олександр Сич, як один із співавторів законопроекту, зареєстрованого у парламенті саме опозиційними фракціями, першочергово наголосив, що чинна система освіти в країні є неорганічною, ґрунтується на пережитках радянщини й адміністративно-командних методах управління нею.

«Неможливо розвиватися, рухаючись у зворотньому напрямку. Не можна напоказ декларувати наміри прямувати до кращих європейських освітянських стандартів, а насправді вибудовувати перед собою товстелезний шлагбаум. Наша система освіти не є органічною для Європи. В Європейський Союз нас із нею ніхто не прийме», – відзначив свободівець.

Зокрема, за словами Олександра Сича, властива Європейському Союзу автономія університетів, в українських умовах ознаменовується жорстким адмініструванням. Іншим яскравим прикладом існуючої дихотомії є характерна для абсолютної більшості європейських держав практика безпосередньої участі студента у складанні навчальних планів відповідно до його власних орієнтацій та наукових пошуків. Разом з тим, в Україні у цьому аспекті панують суворі рамки навчального плану. Водночас, якщо на Заході загальноприйнятою є фінансова автономія вищих навчальних закладів, у нас – жорстка централізація.

Як повідомив Олександр Сич, запропонований опозицією законопроект, передусім спрямований на нівеляцію окреслених суперечностей й створення вищим навчальним закладам сприятливих умов для їх гармонійного розвитку.

«Настав час подолати внутрішню дихотомію та практику подвійних стандартів в системі освіти. Адже роздвоєння, що його ми спостерігаємо на практиці, є своєрідним виявом «соціальної шизофренії». За протилежних обставин національна система освіти у все більшій мірі набуває ознак приреченості», – критично зауважив Олександр Сич.

Насамкінець свободівець наголосив, що нагальну проблему сутнісного внутрішнього реформування системи освіти усвідомлюють усі, однак ті ж представники вищих навчальних закладів, підпорядковуючись і фактично будучи залежними лише від волі однієї людини, змушені рефлексувати й напоказ активно декларувати підтримку офіційним побажанням міністерства.

«Не можна вірити вихвалянням у сваволі з уст підневільного. У першу чергу необхідно прислухатися до точки зору та враховувати позицію громадськості – студентської, науково-педагогічної та представників громадянського суспільства», – резюмував Олександр Сич.

Леся, 01.03.2013 14:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини