Вибори у творчості Івана Франка і наше сьогодення

Видатний український письменник Іван Франко брав активну участь у громадсько-політичному житті Галичини періоду Австро-Угорщини. А тому  суспільно-політична тематика в його творчості займає особливе місце. Цілий ряд його творів   присвячені виборам до Австрійського парламенту,  Галицького та Буковинського крайових сеймів.  Як не парадоксально, але геній українського народу так і не був обраний до австрійського парламенту. Частина українських селян внаслідок обману, підкупу та адміністративного тиску голосувала за пропольських кандидатів. Через це у своїх сатирично-політичних казках "Свиня", "Звірячий бюджет", "Опозиція", "Казка про Добробит" Іван  Франко розвінчує  політичних    запроданців, осіб, які продають свій голос, зраджують свій народ, голосуючи за антиукраїнські політичні сили. Він називає їх «хрунями».                                                 Це слово прижилось в Галичині у другій половині ХІХ ст. та  характеризує запроданців, які ладні продати свій голос за певну суму, а також  продажних політиків.  Його пов’язують з депутатом Галицького сейму Микитою Хрунем, який представляв отинійський  виборчий округ і зрадив своїх виборців.

 Найбільш актуальним, навіть і для нашого сьогодення, є твір "Свиня", який було надруковано в журналі "Народ" 1890 року. В сюжеті в алегоричній формі простежуються  голосування на виборах, читання Свинею "народовських" і "москвофільських" газет - угадується галицька ситуація 80-х років ХІХ ст., в умовах якої діяли консерватори, реакціонери, що боролися з демократичними силами. Всі вони  втілені в образі Свині, з  яким ототожнюється  суспільне пристосуванство, політична продажність, жадність, готовність продати, не тільки свій народ але і душу, щоб тільки добре заплатили.

Сюжет твору, вибори до Державної Ради Австро-Угорської імперії (1890). Іван Франко сатирично висміює наших земляків, які "купувалися" на фальшиві обіцянки провладних кандидатів  і голосували проти своєї совісті.  Образ Свині, це з одного боку"продажний депутат сойму",  по нашому «тушка», а з іншого – виборець-пристосуванець, що вік свій провів "попід панськими плотами». Епілог твору, це  угода між реакційними силами і владою. Не випадково Свиня отримує листівку з образком "Микити Хруня". Іван Франко іронізує, що виборці, які голосують проти своєї совісті за представників антиукраїнських політичних сил самі себе з’їдають, «голосуючи отак по-свинськи і живучи по-свинськи».

Дана тема залишається актуальною і в наш час. „Хруні” на наших теренах не перевелися. Навпаки, вони активізувалися  свою діяльність у зв’язку майбутніми виборами до парламенту. Ми можемо констатувати ріст кількості виборців, які голосують за антиукраїнські, антидержавні політичні сили, продають свої голоси. Громадськість, журналісти повинні активно впливати на свідомість так званих «хрунів», висміювати їх в пресі і на побутовому рівні, через громадський вплив, а органи влади та правоохоронні структури фіксувати  випадки прямого чи не прямого підкупу виборців, незалежно чи це опозиція, чи провладні  політичні сили.

Тільки завдяки громадському впливу на суспільну свідомість громадян можна забезпечити чесні та правдиві вибори, адже за кожним  так –званим «хрунем»  працівника міліції чи спостерігача не приставиш.

Влада, політичні партії, громадськість повинні об’єднатися і не допустити поширення даного ганебного явища в районі, використовуючи перш за все засоби громадського, суспільного впливу. Необхідно  повідомляти про таких “хрунів” не тільки в правоохоронні органи, але також  в редакції газет, передвиборчі штаби всіх партій, немає значення, чи це влада чи опозиція. Спільними зусиллями влади, громадськості, політичних партій, депутатів місцевих рад ми забезпечимо чесні, справедливі  вибори. Будь-які випадки підкупу виборців треба попереджувати, піддавати гласності, а „хрунів”, ладних продатися за «тридцять сребреників» висміювати, казати їм про це прямо в очі, відкрито і публічно.

Ми українці не повинні в черговий раз стати на одні і ті ж самі граблі, а навпаки, вчитися на історичних прикладах, використовувати власний історичний досвід, що забезпечить прозорість, справедливість та об’єктивність виборчого процесу.

Не забуваймо, що  вибори 28 жовтня дають нам ще один історичний шанс зберегти нашу мову, державу, забезпечити поступальний соціально-економічний розвиток України. Проголосуймо ж правильно, по совісті, не піддаваймося на пусті обіцянки «хрунів» та підкуп, не уподобаймося образу Свині із однойменного твору Івана Франка.

 

 

    Ярослав Яценюк, викладач Снятинського технікуму ПДАТУ

 

Леся, 19.09.2012 16:20



Вибір редакції

Найпопулярніші новини