Хто такі «хруні» та їх роль у вибочому процесі?

Лайливе, образливе слово „хрунь” прижилось в Галичині у другій половині ХІХ. Воно характерезує запроданців, які купують та продають  свої голоси, свою мову, свій народ.   Виникнення даного слова повязують з депутатом Галицького сейму періоду Австро-Угорської імперії Микитою Хрунем, який представляв отинійський  виборчий округ і зрадив своїх виборців. Цей горе політик зганьбив себе та свій рід, вляпався в історію як негативний персонаж, що символізує зрадництво та продажність. Микита Хрунь та йому подібні запроданці, ті, що  купують голоси і ті, що продаються були об’єктом насмішок в Галичині, вони висміювалися в періодичній пресі та в суспільстві, в творах письменників та публіцистів.   І.Я. Франко піддав критиці таких персонажів у своєму творі „Свиня”. Напевне саме тому на площі перед Івано-Франківською облдержадміністрацією були виставлені свинячі голови, які символізували політиків-галичан, що голосували за  преславутий закон Колосніченка-Ківалова у Верховній Раді України..

Дана тема залишається актуальною і в наш час.  Так звані „хруні” не перевелися, вони активізувалися  перед майбутніми виборами до парламенту і на снятинщині. Активно вони працювали і на минулих президентських та місцевих виборах. З року в рік, від виборів до виборів, кількість „хрунів”, які  продають та купують голоси на виборах росте.  Про це невмолимо свідчить  виборча статистика. Кількість наших земляків, що голосують за антиукраїнські політичні сили на жаль  зростає. Органи держаної влади, громадськість, преса повинні активно впливати на цих людей, висміювати їх в пресі і на побутовому рівні, через громадський вплив. В них від сорому  повинна горіти земля під ногами, їм має бути соромно вийти в публічне місце.

Тільки таким чином ми забезпечемо чесні та правдиві вибори, адже за кожним потенційним «хрунем» міліціонера чи спостерігача не приставиш.

Мені дуже прикро, що такі персонажі появляються і в середовищі демократичних сил, ці політики  називають себе демократами і поряд з цим роздають майбутнім виборцям гроші. Розумію, що виборчий процес ще не розпочався і до офіційного старту виборчої кампанії це не заборонено законом. А тому, якщо дають, то беріть, адже ці цінності їхнім мозилем не зароблені. Але голосуймо по совісті.

Влада, політичні партії, громадськість повинні обєднатися і не допустити поширення даного ганебного явища в районі, використовуючи перш за все засоби громадського, суспільного впливу.

Пропоную громадянам повідомляти про таких хрунів” не тільки в правоохоронні органи, але також  в редакції газет, передвиборчі штаби всіх партій, немає значення, чи це влада чи опозиція, а громадським організаціям та журналістам встановити ганебну премію „Почесний «хрунь» Снятинщини” у розмірі 30 гр., що символізуватиме  Юду, який продав Христа за 30 серебреників.

Тільки спільними зусиллями влади, громадськості, політичних партій, депутатів місцевих рад ми не допустимо поширення такого ганебного явища в нашому районі, забезпечимло чесні, справедливі  вибори. Впевнений, що „хрунів” у нашому районі  не буде, ні тих що купують голоси, ні тих, що продаються. Будь-які випадки підкупу виборців треба присікати, піддавати гласності, а „хрунів” висміювати на сільському рівні, казати їи про це прямо в очі, на зустрічах з виборцями, зборах громадян, просто в кафе чи іншому громадському місці.

 Такі акції в Галичині періоду Австро-Угорщини дали свій позитивний ефект. В останній період імперії Габсбургів в українських регіонах вибори до Австрійського парламенту, Галицького та Буковинського крайових сеймів  вигравали представники націоналістичних політичних сил, серед них батько С. Бандери, брати Окуневські з Городенки,  В. Бачинський з Серафинець  та інші. „Хруні” вже практично не впливали на результати виборів, політична свідомість галичан змінилася, наші селяни стали справжніми патріотами і робили правильний політичний вибір.

В наших політичних умовах  ми повинні вчитися на історичних прикладах, використувавати історичний досвід, що забезпечить успіх демократичних силах на майбутніх виборах. Адже ці вибори мають дуже важливе політичне значення. Від їх результату залежить, бути чи не бути української мові та українській державі.

 

 

                                     Я.Яценюк, депутат Снятинської міської ради

                                     від ПП „Фронт Змін” 

Леся, 18.09.2012 15:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини