Партія регіонів хоче сама рахувати голоси, - опозиція

Опозиція вважає безпрецедентним рішення Центральної виборчої комісії про перегляд правил проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій і оскаржуватиме це рішення у судах.
 
Про це сьогодні на прес-конференції заявив керівник Центрального виборчого штабу Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов.
 
За його словами, нові правила формування ДВК дозволять Партії регіонів сформувати виборчі комісії із числа представників підконтрольних партій і контролювати понад 90% таких комісій.

Олександр Турчинов наголосив, що для того, щоб утриматись у своїх кабінетах, влада готує тотальну фальсифікацію виборів, про що свідчить ще й внесений на розгляд парламенту законопроект №11035, який пропонує внести зміни до закону про вибори.
 
При цьому політик нагадав позицію Венеціанської комісії про неприпустимість внесення змін до виборчого законодавства мінімум за рік до виборів.
 
«Янукович та його команда свідомо йдуть на це, ведуть країну до повної міжнародної ізоляції, до невизнання виборів прозорими і демократичними», - наголосив Турчинов.

У свою чергу голова Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк підкреслив, що минулого тижня опозиції вдалося зняти з розгляду законопроект 11035, внесений Кабінетом міністрів, проте, Партія регіонів знову намагається включити його до порядку денного.
 
Він пояснив, що цей законопроект не тільки передбачає внесення змін до закону про вибори народних депутатів, він ще й пропонує вилучити пункт про те, що виборчі бюлетені є бланками сурової звітності.
 
«Це означає, що вони зможуть друкувати ці бюлетені у себе в підвалі, в офісі Партії регіонів, і там же їх знищувати», - заявив Яценюк.
 
При цьому він нагадав, що згідно із законом про вибори, виборчі бюлетені мають зберігатися протягом п’яти років.
 
«І як тільки ми прийдемо до влади, кожен член комісії нестиме особисту відповідальність. Але ж вони хочуть знищити всі докази фальшування виборчого процесу», - наголосив політик.

Окрім того, Арсеній Яценюк додав, що Центральна виборча комісія виконує всі вказівки влади для того, щоб ОВК і ДВК формували лише партії-фантоми, які тільки мають статут, печатку і одного працівника Партії регіонів.
 
«Це партії, якими особисто опікується секретар РНБО Андрій Клюєв, який мріє про посаду прем’єр-міністра і розуміє, що якщо він програє вибори, то прем’єром не стане», - сказав Яценюк.

Він заявив, що опозиція звертається до президента Януковича з вимогою не заганяти Україну в міжнародну ізоляцію.
 
«Ще є шанс зупинитися. Ми вимагаємо від ЦВК незалежності, а від Януковича – виконання чинного закону», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Леся, 14.09.2012 15:18



Вибір редакції

Найпопулярніші новини