«Регіонал» Валерій Келестин використовує священиків для свого піару?

Минулого тижня у рогатинській газеті «Голос Опілля» з’явилася стаття із заголовком «Священики району висловили свою підтримку кандидату в народні депутати України Валерію Келестину». У статті йдеться про зустріч священиків із народним депутатом від Партії регіонів, кандидатом від округу № 85 Валерієм Келестином, на яку, вони «прийшли, щоб висловити власні думки, а також побажання своїх прихожан стосовно того, хто, на їхню думку, достойний бути обраним народним депутатом України». На зустрічі були присутні голова Рогатинської РДА Йосип Нижник та голова райради Юрій Чорний.

Автор статті зауважує, що цей захід став унікальним для району, адже подібні події вже не відбувалися років 10-15 і така увага духовенства різних конфесій до діяльності народного обранця свідчить про високий рівень довіри до нього вірних. «У ході спілкування свої думки щодо підтримки на виборах кандидата у народні депутати України висловили: декан Букачівський, о. М. Любінець, декан Рогатинський УПЦ КП о. Іван Сидоренко, священики о.Євген Дмитрів, о.Роман Дубік, о. Андрій Корженьовський, декан Черченський Василь Кривень та декан Рогатинський УГКЦ отець-мітрат Дмитро Бігун та інші», – йдеться у статті.

 Прес-служба ОПОРИ в Івано-Франківській області звернулася за коментарем до Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ, однак працівники єпархії відмовилися давати офіційний коментар з приводу цієї статті без дозволу митрополита Володимира Війтишина, який на даний момент перебуває у Канаді. «Не на диктофон» ОПОРІ розповіли, що ця ситуація отримала у єпархії резонанс, однак після внутрішнього розслідування стало зрозуміло, що священики лише висловили свою приватну думку про Валерія Келестина, подякували йому за добрі справи, але не агітували за нього, як кандидата.

Отець-мітрат Дмитро Бігун зауважив у розмові з ОПОРОЮ, що зустріч відбулася у приміщенні райдержадміністрації і його запросила районна влада, щоб обговорити питання святкування 800-річчя церквиР іздва Пресвятої Богородиці у Рогатині. На зустрічі, за його словами, були представники влади та майже 60 священиків різних конфесій з усього району, а також Валерій Келестин. «На зустрічі ми висловлювали йому подяку за  все те добре, що він справді зробив. До чого тут вибори? Ми не говорили – голосуйте за нього, не агітували. Я мушу за нього молитися. Він нам так багато допомагає, що гріхом буде мовчати про це і не молитися за нього. Думаю, що ми нічого не порушуємо. Я в церкві ніколи не кричу – голосуйте за того чи за того» – розповідає Дмитро Бігун.

Нагадаємо, прес-секретар архиєпархії УГКЦ єрей Юрій Трухан раніше прокоментував: «Дана стаття в певній мірі перебільшує події, тому потребує спрощення. Спілкуючись з отцями, чиї імена згадані у цій статті, стало зрозуміло, що пан Келестин є уродженцем Рогатинщини і навіть, не будучи раніше членом жодної політичної партії, постійно спричинявся до розвитку і розбудови парафії УГКЦ на Рогатинщині. У даному випадку перед вірними УГКЦ ця особа виступила як жертводавець і меценат, якому духовенство склало подяку як меценату і жертводавцю за підтримку, не агітуючи чи підтримуючи його, як кандидата до ВР. Обов’язком кожного священика є молитися за кожного, незважаючи на його партійну приналежність».

Ймовірно, якби не стаття у «Голосі Опілля» то слова священиків не набули би широкого розголосу і не розцінювалися, як заклик голосувати за кандидата. Як повідомили ОПОРІ у газеті «Голос Опілля», стаття була надана для друку на платній основі представниками кандидата у народні депутати Валерія Келестина

Леся, 12.09.2012 10:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини