У Івано-Франківську презентували DVD з документальним фільмом «Срібна земля»

У вівторок, 22 травня о 17:00 в арт-кафе "МАРМУЛЯДА" відбулася презентація DVD диску фільму "Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939 р." з музичним додатком – збіркою "Музика Срібної Землі" ("Пікардійська Терція", "Пропала грамота", "Бурдон", "Люди добрі" та інші).

Нова робота кіностудії «Invert Pictures» і «Західно-Українського центру історичних досліджень провадить оповідь про Карпатську Україну трьома лініями: документальною, засобами «живої історії» (інтерв’ю) та художньою реконструкцією окремих епізодів. Відтак усі три складові підсилюють сприйняття тієї правди, яка досі лишається невідомою багатьом в Україні. Цікавим є те, що частину ролей у стрічці грали львівські пластуни.

Під час презентації можна було вживу почути музику Карпат у звуках карпатської кози чи то б пак дуди  (українська волинка) від  Віктора Левицького та сопілку від Василя Юзькова (гурт «КораЛЛі»).

Презентували диск головні його творці – Тарас Чолій, продюсер фільму та Тарас Химич, головний режисер, відомий український кліпмейкер. Хлопці розказували про велику роботу, яку було здійснено над фільмом. Тарас Химич розказав одну цікаву історію: «Для підтвердження того, що на той час Карпатську Україну підтримували в США,  я їздив до Америки в архів Нью-Йорської газети «New York Times», яка в 1939 році випустила номер, де на головній сторінці розказувались події Закарпаття. США виступало на боці України.»

Леся, 24.05.2012 11:04



Вибір редакції

Найпопулярніші новини