Шустер і Кисельов піарять Тягнибока, оскільки для виборців Януковича придумали «націоналістичний опудало бандерівської загрози», - ЗМІ

Соратники Тягнибока покликані бути тим «націоналістичним» опудалом, яке має змушувати прихильників Віктора Януковича мобілізуватися перед обличчям «бандерівської загрози» і вибачати своєму президентові корупцію, інфляцію і кумівство.
Передачі, які колись були прогресивними ознаками демократії, сьогодні мають ознаки вистави, якою керують режисери з одного центру.
Влада продовжує робити ставку на телебачення як на потужний інструмент впливу на громадську думку. Саме за допомогою телевізора політтехнологи маніпулюють виборцем. Про це йдеться в матеріалі УП, повідомляє «Цензор.НЕТ»

З початку 2011 року програма Кисельова виходила 19 разів. Вражає те, що в більшості випадків ефір майже монопольно надано представникам влади. Запрошують сюди, в основному, членів Кабміну, які протягом 40-50 хвилин прайм-тайму пояснюють, наскільки покращилась життя. 

Примітно, що завсідники цього шоу Тігіпко, Грищенко і Бойко близькі до нинішнього глави Адміністрації президента Сергія Льовочкіна, який здійснює негласний патронаж над каналом «Інтер» за допомогою свого російського радника Ігоря Шувалова. А ось представників опозиції на трибуну «Великої політики» майже не випускають. Лише одного разу з початку року «дуже важливою персоною» була Юлія Тимошенко.
Друга частина програми, яка передбачає дискусію експертів і представників різних політичних сил. Зазвичай в цій частині обговорюють «вічні» теми, на зразок статусу російської мови, Дня перемоги, червоних прапорів і т.д. Власне, спекулюючи на цих темах у 2004 році політтехнологи вже випробували ідею розколу України для дискредитації Віктора Ющенка і перемоги Віктора Януковича.


Але найбільше сьогодні привертає увагу те, з якою наполегливістю в ефірах каналу «Інтер» просувають ... партію «Свобода», яка не представлена
​​в парламенті і є фактично регіональною політичною силою, рейтинг якої значно нижче, ніж, наприклад, «Батьківщини» чи «Фронту змін». 

Якщо повірити в те, що редакційна політика Кисельова регулюється адміністрацією президента руками російського політтехнолога Ігоря Шувалова, постійна присутність «Свободи» в ефірі має своє пояснення. Соратники Тягнибока покликані бути тим «націоналістичним» опудалом, яке має змушувати прихильників Віктора Януковича мобілізуватися перед обличчям «бандерівської загрози» і вибачати своєму президентові корупцію, інфляцію і кумівство.


Ця технологія не нова. Саме Шувалов реалізував у 2004 році сценарій, коли антисемітський виступ Тягнибока на горі Яворина був записаний камерою каналу «Інтер» і надалі використовувався для дискредитації Ющенка. 

У той же час, на програму Шустера регулярно запрошують представників майже всіх можливих політичних сил України і безліч експертів. Але «Шустер Live» сповідує дивну прихильність до певних «регіоналів». З ефіру в ефір у студію запрошуються одні й ті ж особи. Іноді - маловідомі широкому загалу.


Також привертає увагу регулярна поява в програмі Савіка Шустера представників «Свободи». Соратники Тягнибока були присутні на кожному другому ефірі! На двох був сам Тягнибок. А якщо скласти ефіри Кисельова та Шустера, то представники «Свободи» були на 21 з 39 передач.


Принципи розподілу гостей політичних ток-шоу мають своє пояснення, яке слід шукати в політтехнологічних задумах влади. Канал «Інтер» працює з жителями східної України, переважно міськими, які становлять ядро
​​виборців Януковича. Для них і придумана історія про націоналістів, втіленням яких є «Свобода» Тягнибока. Надаючи трибуну антиросійським політикам, канал «Інтер» підіграє Януковичу як головному гаранту дружніх відносин з Москвою. Таким чином, відбувається заміщення пріоритетів у головах виборців. Особисті проблеми, пов'язані з низьким рівнем життя, повинні відійти на другий план. 

Шоу Шустера, яке виходить на «Першому національному», має більше глядачів у сільській місцевості - зокрема, в Центральній Україні. Тому з такою регулярністю в ефірах Шустера з'являється маловідомий «регіонал» Володимир Олійник, який чисто візуально втілює в собі збірний образ голови колгоспу чи районного начальника, які є безперечними авторитетами для селян. А ще Центральна України - це так звана «зона розширення» електоральної підтримки Партії регіонів, де вона змагається з БЮТ. Тому в програмах Шустера набагато частіше обговорюють Тимошенко, і тому Інна Богословська була присутня на половині ефірів з початку року.

Леся, 09.06.2011 12:39



Вибір редакції

Найпопулярніші новини